IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Сърбия се стабилизира заради по-слабия интерес от руснаци и украинци

Цените на апартаменти и къщи са намалели значително спрямо връхната им точка в края на миналата година

17:52 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотният пазар в Сърбия бавно се стабилизира, след като миналата година наемите и продажбите на недвижими имоти достигнаха връхна точка заради нашествието на Русия в Украйна и притока на руски граждани към Сърбия, пише онлайн изданието Euractiv.

„Цените на апартаменти и къщи намаляват значително спрямо връхната точка през октомври-ноември миналата година. В зависимост от това къде се намират в Белград цените са намалели с до 30%“, коментират представители на имотна агенция в сръбската столица.

Цените на недвижимите имоти нараснаха рязко през 2022 г., след като много руснаци и известен брой украинци пристигнаха в страната, засилвайки търсенето на имоти под наем и за продажба.

„Руснаците продължават да търсят апартаменти, но по-малко в сравнение с миналата година. Те стават и по-избирателни и търсят апартаменти в покрайнините на града“, допълват брокерите.

Собствениците на имоти са разбрали, че не могат да отдават жилищата си бързо под наем и са започнали да намаляват цените.

Относно продажбите на недвижими имоти цените намаляват с около 10%, като руснаците съставляват малък брой от купувачите в страната.

„Всичко в пазарната икономика има периоди на растеж, стагнация и спад“, казва Любодраг Савич, преподавател във факултета по икономика към Белградския университет, и допълва, че се очаква спад на цените на имотите.

„Пандемията основно диктуваше ръста на цените на имотите, защото много хора, които имаха пари, ги инвестираха в недвижим имот. Тенденцията продължи със строителството на апартаменти на привлекателни локации. Купувайки тези имоти, някои хора се възползваха от ситуацията с руснаците и украинците“, допълва Савич.

„Много украински и руски граждани платиха, за да напуснат страната и да избягат от войната. Затова хората, които дойдоха тук, имаха пари“, казва той и допълва, че те „почти не питаха за цените“.

„След като осъзнаха, че тези цени са много високи, започнаха да търсят апартаменти в покрайнините на града, дори извън Белград. Много руски и украински граждани напуснаха Сърбия, което също доведе до намаляване на търсенето“, казва Савич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още