fallback

Лихвите по жилищните заеми в САЩ надхвърлиха 7,5% за първи път от 2000 г.

Заявленията за отпускане на ипотечни кредити са спаднали с 6% до най-ниското си ниво от 1996 г. насам

16:12 | 04.10.23 г. 5

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са надхвърлили 7,5% през миналата седмица за първи път от ноември 2000 г., а заявленията за покупка на жилище са се сринали до десетгодишно дъно, илюстрирайки сътресенията на жилищния пазар, пише Bloomberg.

Договорната лихва по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент е нараснала с 12 базисни пункта - най-големия ръст от средата на август, до 7,53% в седмицата до 29 септември, сочат публикувани в сряда данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Индексът на заявленията за покупка на жилище е отбелязал спад от 5,7% до 136,6 пункта, най-ниското ниво от 1995 г. насам.

Лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент в САЩ надхвърлят 7,5%. Графика: Bloomberg LP

Общият индикатор за заявленията за ипотечни кредити, който включва дейността по рефинансирането, е спаднал с 6% до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Жилищният пазар понася бремето на агресивните повишения на лихвите от Федералния резерв от началото на миналата година. През последно време доходността по облигациите се увеличава заради очакванията, че основната лихва на Фед ще остане по-висока за по-дълго време на фона на устойчивата икономика.

Лихвите по заемите продължават да растат от началото на тази седмица и Mortgage News Daily, който публикува по-често актуализирани данни, съобщи, че лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент са достигнали 7,72% във вторник.

По-високите лихви по жилищните заеми и високите цени на жилищата, отчасти заради ограниченото предлагане, допринасят за един от най-недостъпните жилищни пазари в историята.

Силният пазар на труда продължава да стимулира разходите на потребителите и представители на Фед заявиха, че ще оставят лихвите високи в обозримо бъдеще. Те може да пристъпят към още едно повишаване на лихвите до края на годината в усилията си за укротяване на инфлацията.

Допитването на Асоциацията на ипотечните банкери, което тя провежда ежеседмично от 1990 г., използва отговори от ипотечни банкери и търговски банки. Данните обхващат над 75% от всички заявления за жилищни заеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Новини виж още