IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по жилищните заеми в САЩ надхвърлиха 7,5% за първи път от 2000 г.

Заявленията за отпускане на ипотечни кредити са спаднали с 6% до най-ниското си ниво от 1996 г. насам

16:12 | 04.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са надхвърлили 7,5% през миналата седмица за първи път от ноември 2000 г., а заявленията за покупка на жилище са се сринали до десетгодишно дъно, илюстрирайки сътресенията на жилищния пазар, пише Bloomberg.

Договорната лихва по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент е нараснала с 12 базисни пункта - най-големия ръст от средата на август, до 7,53% в седмицата до 29 септември, сочат публикувани в сряда данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Индексът на заявленията за покупка на жилище е отбелязал спад от 5,7% до 136,6 пункта, най-ниското ниво от 1995 г. насам.

Лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент в САЩ надхвърлят 7,5%. Графика: Bloomberg LP Лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент в САЩ надхвърлят 7,5%. Графика: Bloomberg LP

Общият индикатор за заявленията за ипотечни кредити, който включва дейността по рефинансирането, е спаднал с 6% до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Жилищният пазар понася бремето на агресивните повишения на лихвите от Федералния резерв от началото на миналата година. През последно време доходността по облигациите се увеличава заради очакванията, че основната лихва на Фед ще остане по-висока за по-дълго време на фона на устойчивата икономика.

Лихвите по заемите продължават да растат от началото на тази седмица и Mortgage News Daily, който публикува по-често актуализирани данни, съобщи, че лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент са достигнали 7,72% във вторник.

По-високите лихви по жилищните заеми и високите цени на жилищата, отчасти заради ограниченото предлагане, допринасят за един от най-недостъпните жилищни пазари в историята.

Силният пазар на труда продължава да стимулира разходите на потребителите и представители на Фед заявиха, че ще оставят лихвите високи в обозримо бъдеще. Те може да пристъпят към още едно повишаване на лихвите до края на годината в усилията си за укротяване на инфлацията.

Допитването на Асоциацията на ипотечните банкери, което тя провежда ежеседмично от 1990 г., използва отговори от ипотечни банкери и търговски банки. Данните обхващат над 75% от всички заявления за жилищни заеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 6 месеца
До: doba въпрос на гледна точка, ако беше статия за любимата ти русия, тогава щеше да са малко и признак за стабилитет! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 6 месеца
Имам 100К евро за оборотни средства договора го сключих при 4.9% сега е 7.45% за инфо лихвите на месец са 600 евра. При ипотеката трябва и главница плюс застраховка. На нашите *** които обясняват 300К евро било нормално за апартамент нека всеки да си направи сметката колко ще трябва да плаща. При 200 К кредит ще отидат на 3К лева плюс вноска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 2
doba
преди 6 месеца
7.5% е сериозна лихва. Много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 каза също, че броя на компаниите, които оперират в САЩ е твърде голям, тоест може да се очаква вълна от фалити на малки и средни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Шефа на Джей Пи Морган ,в последните дни обясни как подготвят клиентите си за 7% лихви ,после имаше въпрос ами ако станат 8% и човека каза ,никакъв проблем не е за нас ,но не съм сигурен дали клиентите и хората ,компаниите ще се справят ...Такива са нещата ,а у нас прогнозите които се дават в момента са правени при съвсем ,съвсем други очаквания ,така че лихви по ипотечните над 5%,над 6% ще станат нормални ,въпроса е кой ,как си е правил сметката да плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още