IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по жилищните заеми в САЩ достигнаха 22-годишен връх

Вдигането на лихвите влошава още повече положението на жилищния пазар в страната, който е един от най-недостъпните в историята

16:27 | 27.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лихвите по жилищните заеми в САЩ са нараснали миналата седмица до най-високото им ниво от 2000 г. насам и това се отразява на вече намалелия брой заявления за покупка на жилище, предава Bloomberg.

Договорната лихва по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент се е повишила с десет базисни пункта до 7,41% в седмицата до 22 септември, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. В резултат на това индексът на заявленията за покупка на жилища е намалял до 144,8 пункта, едно от най-ниските му нива от десетилетия.

Лихвите по жилищните заеми в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2000 г. насам. Графика: Bloomberg LP Лихвите по жилищните заеми в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2000 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Новият ръст на лихвите по жилищните заеми влошава още повече положението на жилищния пазар в САЩ, който вече е един от най-недостъпните в историята. Въпреки повишените разходи за финансиране обаче цените на жилищата продължават да растат на фона на ограниченото предлагане на жилища за покупка.

Една от причините за отънелите запаси е, че много собственици на домове не искат да предприемат действия в сегашната обстановка на високи лихви. При преместване в ново жилище те ще загубят по-ниските лихви по ипотечния си кредит, които са заключили в предишни години.

Строителните компании предприеха действия за увеличаване на наличностите от жилища и предлагат стимули за привличане на бъдещи купувачи към пазара на ново строителство. Но търсенето не е твърде голямо, когато лихвите по заемите са толкова високи.

Общият индекс на заявленията за отпускане на ипотечни кредити, който включва и дейността по рефинансиране, също намалява.

Лихвите по жилищните заеми едва ли ще покажат подобрение в близко бъдеще. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта миналата седмица, че централната банка ще запази високи лихвите по кредитите и че е възможно да ги увеличи още повече, ако инфлацията не се върне към целта от 2%.

Допитването, което се провежда всяка седмица от 1990 г. насам, използва отговори от ипотечни банкери и търговски банки. Данните обхващат над 75% от всички заявления за жилищни заеми на дребно в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
7.4 % лихва на жилищен кредит на стойност 500 000 $ е над 35 000 долара само лихва за година, като може и да започне да намалява при стопяване на главницата леко. Тук трябва да се сложат още една не малка вноска за застраховката. С други думи днешния Американец е роб в собствената си държава. Медианната заплата в щатите едва ли е повече от 3000 долара месечно. Не е по-различно в ЕС и България, горе-долу сме на 1 ниво. Да живеят Вангард, блекстон,блекрок и всичките посрани капиталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още