IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните лихви в САЩ скачат до 6,65%, ограничавайки допълнително достъпността

За ипотека от 600 хил. долара потребителят сега трябва да плаща по 3852 долара месечно в сравнение с 2782 долара преди около година

20:45 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ нарастват през миналата седмица, което допълнително ограничава достъпността на пазара преди традиционно най-натоварения сезон за покупна на жилище, пише Bloomberg.

Средната лихва по 30-годишните кредити достига 6,65% спрямо 6,5 на сто през миналата седмица, става ясно от проучване на Freddie Mac в четвъртък.

От началото на 2023 г. разходите по заемите се представят волатилно. Лихвените проценти се понижиха през януари, подхранвайки по-голямо от очакваното увеличение на продажбите на нови жилища през този месец, но през последните четири седмици отново се повишиха.

Това потисна търсенето. Молбите за отпускане на ипотечни кредити достигат най-ниското си ниво от близо три десетилетия.

„Сега, когато лихвите се движат нагоре, достъпността е възпрепятствана и затруднява действието на потенциалните купувачи, особено за купувачите със съществуващи ипотеки с лихви, които са наполовина по-ниски от сегашните“, коментира Сам Катър, главен икономист на Freddie Mac.

Купувачите се сблъскват с драстично по-високи лихвени проценти спрямо тези преди година. За ипотека от 600 хил. долара потребителят сега трябва да плаща по 3852 долара месечно в сравнение с 2782 долара преди около година.

„Въпреки че лихвените проценти по ипотечните кредити се понижиха през януари, давайки надежда на много купувачи, че достъпността може да се подобри, те отново се покачват и дори може отново да достигнат 7% през следващите няколко месеца“, изтъква Джордж Ратию, старши икономист в Realtor.com.

В сряда бяха публикувани данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), според които средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва се е увеличил с 9 базисни пункта до 6,71% в седмицата, приключила на 24 февруари. Това е трето поредно седмично покачване на лихвите по ипотечните кредити след няколко седмици на спад.

„Лекият спад на продажбите на стари жилища през януари подкрепя мнението ни, че активността на жилищния пазар достига дъно“, коментира Сам Хол, икономист, специализиран в имотите, от Capital Economics. „Но нарастващите препятствия за икономиката и ограничената достъпност означават, че продажбите ще се възстановяват само постепенно тази година“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още