IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ остават на най-високото си ниво от ноември

Показателят на Асоциацията на ипотечните банкери отчита трето поредно седмично покачване на лихвите по ипотечните кредити след няколко седмици на спад

16:06 | 01.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ остава на най-високото си ниво от ноември през миналата седмица, тъй като новите данни за инфлацията, пазара на труда и потребителските разходи затвърждават мнението сред инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да увеличава лихвите и през лятото, съобщава Bloomberg.

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва се е увеличил с 9 базисни пункта до 6,71% в седмицата, приключила на 24 февруари, показват данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA) в сряда, като това е трето поредно седмично покачване на лихвите по ипотечните кредити след няколко седмици на спад.

Лихвата е нараснала с повече от 50 базисни пункта през последния месец. Доходността по 10-годишните държавни облигации служи като еталон за ипотечните лихви.

Лихвените проценти по ипотечните кредити скочиха до повече от 7% миналия октомври, тъй като централната банка на САЩ повиши референтната лихва през 2022 г. с най-бързия темп за последните 40 години, който се забавя през последните месеци на фона на признаците за охлаждане на ценовите ръстове.

Чувствителният към лихвените проценти жилищен сектор понесе тежестта на действията на Фед.

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити означаваше по-малко потенциални купувачи. Индексът Market Composite на MBA, измерващ общия обем на молбите за ипотечни кредити, спадна с 5,7% спрямо предходната седмица. Индексът Purchase Composite на MBA, обхващащ всички заявления за ипотечен кредит за закупуване на еднофамилен дом, се понижи с 5,6% спрямо предходната седмица.

Данните на MBA за продажбите на жилища в САЩ от края на ноември показаха, че показателят отчита спад до най-ниското си ниво от над 12 години през януари, въпреки че темпът на понижение се забавя.

„Лекият спад на продажбите на стари жилища през януари подкрепя мнението ни, че активността на жилищния пазар достига дъно“, коментира Сам Хол, икономист, специализиран в имотите, от Capital Economics. „Но нарастващите препятствия за икономиката и ограничената достъпност означават, че продажбите ще се възстановяват само постепенно тази година“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Време е Тошето и другите паяци да публикуват нова статийка как в БГ това няма да стане. Купувайте, че не остаха коптори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още