IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляват за 12-и пореден месец, инфлацията при цените на жилищата се забавя

Жилищният пазар е най-голямата жертва на агресивното затягане на паричната политика от Фед

14:23 | 27.02.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели до най-ниското си ниво от над 12 години през януари, но темпът на спада се е забавил, пораждайки предпазлив оптимизъм, че свиването на жилищния пазар може да доближава до дъното, пише Ройтерс.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти показват още най-малкия ръст на цените на жилищата от 2012 г. насам, което би трябвало да помогне за подобряването на достъпността. Трябва обаче да мине известно време преди жилищният пазар да направи завоя.

Лихвите по ипотечните кредити отново тръгнаха нагоре след силните продажби на дребно и данни за трудовия пазар, както и силната месечна инфлация, която повиши очакванията, че Федералният резерв ще продължи да вдига лихвите до лятото.

„Лекият спад на продажбите на стари жилища през януари подкрепя мнението ни, че активността на жилищния пазар достига дъно“, коментира Сам Хол, икономист, специализиран в имотите, от Capital Economics. „Но нарастващите препятствия за икономиката и ограничената достъпност означават, че продажбите ще се възстановяват само постепенно тази година“, допълва той.

Продажбите на съществуващи жилища са спаднали с 0,7% на сезонно изгладена база до годишен темп от 4 млн. броя миналия месец, най-ниското ниво от октомври 2010 г., когато страната се бореше с ипотечна криза. Това е 12-и пореден месечен спад на продажбите, най-дългата серия от 1999 г.

Продажбите са намалели в североизточните щати и в Средния Запад, вероятно заради студеното време, но са нараснали в южните и западните щати.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че продажбите на жилища ще се увеличат до ниво от 4,10 млн. броя. Препродажбите на домове, които съставляват най-голям дял от продажбите на жилища отвъд Океана, са спаднали с 36,9% на годишна база през януари.

Жилищният пазар е най-голямата жертва на агресивното затягане на паричната политика от Фед. Инвестициите в жилища се свиха седем поредни тримесечия, най-дългата серия от 2009 г. насам.

Публикувани преди две седмици данни показаха, че строителството на еднофамилни жилища и разрешенията за бъдещо жилищно строителство са намалели през януари.

Положителни сигнали

Но има и няколко лъча надежда. Доверието на жилищните строители е нараснало до петмесечен връх през февруари, въпреки че нагласите остават потиснати. Средната цена на съществуващите жилища се е повишила с 1,3% на годишна база до 359 хил. долара през януари, тъй като собственици на жилища, чиито имоти са на пазара от известно време, са намалели офертните цени. Това е най-малкият годишен ръст от февруари 2012 г.

Имотите обичайно са оставали на пазара 33 дни миналия месец спрямо 26 дни през декември.

„Купувачите започват да се сдобиват с по-голяма сила по време на преговорите“, коментира главният икономист на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти Лорънс Юн. „Жилищата, които са на пазара от над 60 дни, могат да бъдат купени с около 10% по-малко спрямо първоначалната офертна цена“, допълва той.

На пазара е имало 980 хил. стари жилища, което е ръст с 2,1% спрямо декември и с 15,3% спрямо година по-рано. Но това отразява предимно факта, че жилищата остават по-дълго време на пазара в сравнение с предишни месеци. Новите обяви продължават да са малко.

Ако темпът на продажби от януари се запази, ще са нужни 2,9 месеца за изчерпване на настоящите наличности от стари жилища спрямо 1,6 месеца година по-рано. Предлагане, което е достатъчно за четири до седем месеца, е смятано за стабилен баланс между търсене и предлагане.

54% от продадените през януари жилища са били на пазара по-малко от един месец. Купувачите на първо жилище са съставлявали 31% от продажбите спрямо 27 на сто година по-рано. Изцяло кешовите продажби са съставлявали 29% от сделките спрямо 27 на сто година по-рано.

Докато жилищният пазар продължава да търси стабилност, бизнес активността е нараснала през февруари, достигайки най-високото си ниво от осем месеца.

Това е в унисон със силните продажби на дребно в последно време, трудовия пазар и промишленото производство и е знак за стабилна инерция в икономиката в началото на годината.

„Икономиката намира баланса си“, коментира Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial в Шарлът, щата Северна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още