IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ отчита най-голям спад на стойността от 2008 г. насам

Най-големи понижения отчитат скъпи градове като Сан Франциско и Ню Йорк, а жилищата във Флорида запазват стойността си

10:58 | 23.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стойността на американския жилищен пазар бележи най-големия си спад от 2008 г. насам с отшумяването на бума по време на пандемията, пише Bloomberg.

След като достигна връхна точка от 47,7 трлн. долара през юни, общата стойност на американските жилища е намаляла с 2,3 трлн. долара, или с 4,9%, през второто полугодие на 2022 г., сочат данни на компанията Redfin. Това е най-големият спад в процентно изражение от жилищната криза през 2008 г., когато стойността на жилищата в САЩ намаля с 5,8% от юни до декември.

Купувачите на жилища, които вече са изправени пред рекордно високи цени, са подложени на допълнителен натиск от лихвите по ипотечните кредити, които нараснаха над два пъти миналата година. Заради намалялата конкуренция на пазара средната продажна цена на жилищата в САЩ е достигнала 383 249 долара, което е значителен спад спрямо връхната точка от 433 133 долара през май.

„Жилищният пазар отписа част от стойността си, но повечето собственици на жилища все пак спечелиха много от бума на жилищния пазар по време на пандемията“, коментира ръководителят на икономическите анализи в Redfin Чън Джао и допълва, че общата стойност на жилищата остава с около 13 трлн. долара по-висока спрямо февруари 2020 г. Общата стойност на американските жилища е намаляла с 2,3 трлн. долара през 2022 г. Графика: Bloomberg LP Общата стойност на американските жилища е намаляла с 2,3 трлн. долара през 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Цените на жилищата не се сриват. През декември общата стойност на жилищата в САЩ все още е била с 6,5% над нивото спрямо година по-рано.

Ръстове във Флорида

Колко са загубили собствениците на жилища зависи от това къде са купили имота. Най-големите спадове са регистрирани в скъпи градове като Сан Франциско и Ню Йорк, а купувачи, които са се установили в процъфтяващи градове по време на пандемията, все още постигат добра възвръщаемост от инвестицията си, особено във Флорида.

Това важи особено за Маями, където общата стойност на жилищата е набъбнала с 20% на годишна база до 468,5 млрд. долара през декември, най-големия ръст за година в процентно изражение сред водещите големи градове в САЩ. Макар че общият американски жилищен пазар бележи спад, пазарът в Маями има почти същата стойност като при връхната точка от 472 млрд. долара през юли. В същото време собствениците на жилища в Норт Порт-Сарасота, щата Флорида, Ноксвил, щата Тенеси, и Чарлстън, щата Южна Каролина, се радват на годишни ръстове от по над 17% през 2022 г. Стойността на жилищата в Слънчевия пояс се запазва, докато някои големи градове понасят тежък удар. Графика: Bloomberg LP Стойността на жилищата в Слънчевия пояс се запазва, докато някои големи градове понасят тежък удар. Графика: Bloomberg LP

След като служителите в технологичния сектор се насочиха към по-достъпни локации, общата стойност на жилищата в Сан Франциско е намаляла с 6,7% на годишна база през декември, най-много от всички големи американски градове, следван от Оукланд и Сан Хосе, които са загубили съответно 4,5% и 3,2% от стойността си. Други градски райони, включително Ню Йорк и Сиатъл, също са отчели годишни спадове.

„Жилищният пазар във Флорида е подкрепян от хора, които се местят от север, а напоследък и от Западния бряг“, коментира Елена Флек, брокер на недвижими имоти в Палм Бийч, щата Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още