IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настроенията на строителите в САЩ отчитат най-големия си ръст от средата на 2020 г.

Очакванията за продажбите през следващите шест месеца се увеличават с 11 пункта до 48 пункта, достигайки най-високото си ниво от юли, става ясно от нов доклад

22:26 | 15.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на строителните компании в САЩ се подобряват през февруари с повече от очакваното, което показва, че забавянето в темпа на покачване на лихвите от страна на Федералния резерв при ипотечните кредити през последните няколко месеца подкрепя жилищния пазар, съобщава Bloomberg.

Показателят на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB) и Wells Fargo се покачва със 7 пункта, записвайки най-големия си ръст от средата на 2020 г., до 42 пункта през този месец. Медианната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 2 пункта до ниво от 37 пункта.

Подобряването на настроенията до 5-месечен връх е подхранено от растящия оптимизъм относно продажбите на пазара, перспективите и увеличения брой на кандидат-купувачи.

Въпреки тежката 2022 г. за недвижимите имоти, последователните месечни ръстове на доверието предполагат предпазлив оптимизъм относно търсенето по време на важния сезон на пролетните продажби.

„Въпреки че Федералният резерв продължава да затяга условията на паричната политика, прогнозите сочат, че жилищният пазар е преминал пиковите лихви по ипотечните кредити за този цикъл“, коментира Робърт Диц, главен икономист на NAHB. „Въпреки че очакваме продължителна волатилност на лихвите по ипотечните кредити и жилищните разходи, строителният пазар би трябвало да успее да постигне стабилност през следващите месеци, последвана от възстановяване на жилищното строителство по-късно през 2023 г. и началото на 2024 г.“, добавя той.

Друго проучване в сряда показа, че разходите по заеми са възстановяват рязко през миналата седмица, което води до отлив в броя на молби за ипотечни заеми. Това може да означава, че всяко възстановяване в търсенето на жилища ще бъде неравномерно.

Асоциацията на ипотечните банкери съобщи, че лихвеният процент по 30-годишните ипотеки е скочил с 21 базисни пункта, записвайки най-големия си ръст от четири месеца насам, до 6,39%.

Докладът на NAHB показва, че очакванията за продажбите за следващите шест месеца се увеличават с 11 пункта до 48 пункта, достигайки най-високото си ниво от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още