fallback

Китайската икономика се възстановява през септември, но не и жилищният пазар

Цените на новите жилища в страната са продължили спада си за трети пореден месец

09:28 | 19.10.23 г. 3

Цените на новите жилища в Китай са намалели за трети пореден месец през септември, сочат официални данни. Те попариха надеждите за обрат в търсенето по време на традиционно върховия за покупките на жилища период въпреки усилията за съживяване на изпадналия в криза имотен сектор, отбелязва Ройтерс.

Цените на новите жилища са намалели с 0,2% на месечна база, което е по-малко понижение спрямо 0,3% през август, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро. Цените са намалели с 0,1% на годишна база, колкото и през август.

Данните за цените на жилищата са публикувани ден след като отделни цифри показаха, че продажбите на имоти и инвестициите в имоти са продължили двуцифрените си спадове - знак, че втората по големина икономика в света не е излязла от затрудненията въпреки по-добрите от очакванията данни за брутния вътрешен продукт.

Китай увеличи стимулите през последните седмици, като смекчи правилата за получаване на заеми и вдигна ограниченията за покупки на жилища в някои градове в опит да подобри нагласите сред купувачите, които според анализатори са започнали да показват признаци на стабилизиране.

„Дали имотният пазар ще се възстанови напълно, зависи от представянето през четвъртото тримесечие и цените на новите жилища може леко да намалеят за цялата 2023 г.“, коментира Ма Хон, старши анализатор в института за анализ на инвестициите Zhixin.

Септември и октомври са традиционно върхови месеци за продажбите на нови жилища в Китай, като строителните компании предлагат промоции и пускат нови имоти на пазара.

От 70-те града, включени в данните за цените на жилищата, 54 са обявили спадове на цените миналия месец спрямо 52 през август. Цените на новите жилища в малките градове са намалели с 0,3% на месечна база след спада с 0,4 на сто през август.

„Имотният пазар в по-малките градове все още изпитва силни затруднения заради по-слабия растеж, отколкото във водещите градове, включително намаляване на нетното население и потенциални проблеми със свръхпредлагане“, коментират анализатори на Goldman Sachs.

Имотният сектор в Китай, който преди време беше двигател на икономическия растеж, е потиснат от регулаторни ограничения от 2020 г. насам, след като властите ограничиха прекомерния дълг и това затегна ликвидните средства и повиши рисковете от спиране на плащанията от строителните компании.

Но политиките за подкрепа повишават търсенето на жилища в някои големи градове, като цените на новите жилища са нараснали в Пекин и Шанхай. Търсенето обаче остава вяло в по-малките градове, които имат затруднения с прекомерно предлагане, докато на национално ниво имотният сектор остава в състояние на дълбок спад.

Цените на новите жилища в Шънджън и Гуанджоу са продължили да намаляват през септември. Ма отдава спада на факта, че в провинция Гуанджоу се намират централите на много частни строителни компании с ликвидни проблеми.

„Няма нужда от още политики за подкрепа за възстановяването на сектора, най-неотложният въпрос, който трябва да бъде разрешен, е ефективното освобождаване от дълговете на някои частни строителни компании“, коментира Ма.

Инвеститорите наблюдават внимателно Country Garden, най-голямата частна строителна компания в Китай, чиято централа също се намира в Гуанджоу, за признаци какво може да предстои за сектора.

Гратисният период за лихвено плащане на стойност 15 млн. долара по емитирана от компанията емисия облигации, изтече в сряда без нито дума за извършено плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 19.10.23 г.
fallback
Още от Новини виж още