fallback

ЕЦБ: Спадът на имотния сектор може да трае с години и да застраши кредиторите

Бизнес имотите съставляват около 10% от кредитните портфейли на банките в еврозоната

21:35 | 24.11.23 г. 10

Свиващият се сектор на бизнес имотите може да изпитва затруднения с години, създавайки заплаха за банките и инвеститорите, които са го финансирали, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Доклад на централната банка, който изследва заплахите за финансовата стабилност, изтъква завишените притеснения заради имотния бум, който сега се преобръща в страни като Германия и Швеция.

Цените на бизнес имотите понасят удар заради слабостта на икономиката и високите лихви през последната година, предизвиквайки рентабилността и бизнес модела на сектора, пише ЕЦБ.

Секторът не е твърде голям, за да създаде системен риск за кредиторите, но може да засили сътресенията във финансовата система и значително да повлияе на финансовите компании – от инвестиционни фондове до застрахователни компании, известни колективно като сенчести банки.

„Макар че относително ограниченият размер на портфейлите с бизнес имоти на банките дава основания да смятаме, че е малко вероятно да се стигне до системна криза, те може да изиграят значителна разширяваща роля в случай на по-широки пазарни притеснения“, отбелязва ЕЦБ в доклада си за финансовата стабилност.

Той е публикуван в момент, когато във водещата икономика в еврозоната, Германия, се появяват дълбоки пукнатини на имотния пазар. Внезапното обръщане на лихвите води до несъстоятелност на някои строителни компании и замразява сделки и строителство.

Строителството на една от най-високите сгради в Германия неочаквано беше спряно по средата, след като инвестиционната компания спря да плаща на строителната си компания в още един притеснителен знак за пазара.

Австрийският имотен гигант Signa Group, който е собственик на Chrysler Building в Ню Йорк, постигаше стабилен напредък тази година по планирания 64-етажен небостъргам Elbtower в Хамбург, но компанията, основана от Рене Бенко, изостана в плащанията.

Банките в Австрия имаха експозиция за 2,2 млрд. евро в средата на 2023 г. към Signa Group, съобщи запознат с въпроса източник пред Ройтерс. Raiffeisen Bank International и Bank of Austria, собственост на UniCredit, са съставлявали две трети от тази експозиция, допълни източникът, пожелал да остане анонимен.

В доклада си ЕЦБ отбелязва, че жилищните заеми съставляват около 30% от кредитните портфейли на банките, а бизнес имотите заемат около 10%.

„Подобно негативно развитие може също да донесе големи загуби в други части на финансовата система, които са със значителна експозиция към бизнес имоти като инвестиционни фондове и застрахователни компании“, допълва банката.

Сделките с бизнес имоти са намалели с 47% през първото полугодие на 2023 г. спрямо същия период на миналата година.

Затова е трудно да се каже колко ще намалеят цените, но акциите на най-големите листнати собственици на имоти в блока се търгуват с отстъпка от над 30% от нетната стойност на активите, най-голямата подобна отстъпка от 2008 г. насам, отбелязва ЕЦБ.

Тя допълва, че делът на банковите заеми за имотни компании дава основания да се смята, че повишаването на разходите за финансиране през последно време може да удвои дела на отпуснатите заеми на работещи на загуба компании до 26%.

Ако по-затегнатите условия за финансиране се запазят две години, както очакват пазарите, и от компаниите се изисква да изплатят всички заеми с настъпващ падеж, този брой може да нарасне до 30%.

„Има съществени уязвимости в тези кредитни портфейли, особено когато се вземат предвид очакванията, че както по-високите разходи за финансиране, така и намалялата рентабилност ще се задържат за няколко години“, отбелязва ЕЦБ.

„Установените бизнес модели въз основа на рентабилността преди пандемията и ниските за дълго време лихвени проценти може да станат нежизнеспособни в средносрочен план“, допълва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 24.11.23 г.
fallback
Още от Новини виж още