IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Спадът на имотния сектор може да трае с години и да застраши кредиторите

Бизнес имотите съставляват около 10% от кредитните портфейли на банките в еврозоната

21:35 | 24.11.23 г. 10
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Свиващият се сектор на бизнес имотите може да изпитва затруднения с години, създавайки заплаха за банките и инвеститорите, които са го финансирали, предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Доклад на централната банка, който изследва заплахите за финансовата стабилност, изтъква завишените притеснения заради имотния бум, който сега се преобръща в страни като Германия и Швеция.

Цените на бизнес имотите понасят удар заради слабостта на икономиката и високите лихви през последната година, предизвиквайки рентабилността и бизнес модела на сектора, пише ЕЦБ.

Секторът не е твърде голям, за да създаде системен риск за кредиторите, но може да засили сътресенията във финансовата система и значително да повлияе на финансовите компании – от инвестиционни фондове до застрахователни компании, известни колективно като сенчести банки.

„Макар че относително ограниченият размер на портфейлите с бизнес имоти на банките дава основания да смятаме, че е малко вероятно да се стигне до системна криза, те може да изиграят значителна разширяваща роля в случай на по-широки пазарни притеснения“, отбелязва ЕЦБ в доклада си за финансовата стабилност.

Той е публикуван в момент, когато във водещата икономика в еврозоната, Германия, се появяват дълбоки пукнатини на имотния пазар. Внезапното обръщане на лихвите води до несъстоятелност на някои строителни компании и замразява сделки и строителство.

Строителството на една от най-високите сгради в Германия неочаквано беше спряно по средата, след като инвестиционната компания спря да плаща на строителната си компания в още един притеснителен знак за пазара.

Австрийският имотен гигант Signa Group, който е собственик на Chrysler Building в Ню Йорк, постигаше стабилен напредък тази година по планирания 64-етажен небостъргам Elbtower в Хамбург, но компанията, основана от Рене Бенко, изостана в плащанията.

Банките в Австрия имаха експозиция за 2,2 млрд. евро в средата на 2023 г. към Signa Group, съобщи запознат с въпроса източник пред Ройтерс. Raiffeisen Bank International и Bank of Austria, собственост на UniCredit, са съставлявали две трети от тази експозиция, допълни източникът, пожелал да остане анонимен.

В доклада си ЕЦБ отбелязва, че жилищните заеми съставляват около 30% от кредитните портфейли на банките, а бизнес имотите заемат около 10%.

„Подобно негативно развитие може също да донесе големи загуби в други части на финансовата система, които са със значителна експозиция към бизнес имоти като инвестиционни фондове и застрахователни компании“, допълва банката.

Сделките с бизнес имоти са намалели с 47% през първото полугодие на 2023 г. спрямо същия период на миналата година.

Затова е трудно да се каже колко ще намалеят цените, но акциите на най-големите листнати собственици на имоти в блока се търгуват с отстъпка от над 30% от нетната стойност на активите, най-голямата подобна отстъпка от 2008 г. насам, отбелязва ЕЦБ.

Тя допълва, че делът на банковите заеми за имотни компании дава основания да се смята, че повишаването на разходите за финансиране през последно време може да удвои дела на отпуснатите заеми на работещи на загуба компании до 26%.

Ако по-затегнатите условия за финансиране се запазят две години, както очакват пазарите, и от компаниите се изисква да изплатят всички заеми с настъпващ падеж, този брой може да нарасне до 30%.

„Има съществени уязвимости в тези кредитни портфейли, особено когато се вземат предвид очакванията, че както по-високите разходи за финансиране, така и намалялата рентабилност ще се задържат за няколко години“, отбелязва ЕЦБ.

„Установените бизнес модели въз основа на рентабилността преди пандемията и ниските за дълго време лихвени проценти може да станат нежизнеспособни в средносрочен план“, допълва банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 20 rate down comment 6
Gna
преди 5 месеца
До: tetris12 и защо Флинстоун да е насреща? Мислищ, че светът не може да е едно нормално място с богата средна класа ли? Америка беше в пъти по-добре като икономика, демография и място за живеене когато имаше средна класа и преди създаването на безмислените корпорации и филантропи тип blackstone,blаckrock, Vanguard, Сорос и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
tetris12
преди 5 месеца
До: Ironhorse Флинстоун е насреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 13
Ironhorse
преди 5 месеца
Чака ни здравословна криза, край на ЛГБТИ турболиберализма, край на *** фашистката идеология, край на глобализма.Край на власста на мултинационалните корпорации над правителствата.Сорос се изнесе, Бил Гейтс се покри, онзи Швааб се прави на интересен, но идва и неговата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 8
Ironhorse
преди 5 месеца
Още от 2008 НИ са с много високи цени и нариването на пари, доведе само до още повишени цени. После пуснаха мигранти с надеждата търсенето на НИ да се повишава.Сега се задава тотален срив на икономиката, заради безумието Зелена сделка, а и масови депортации на мигранти, поканени от ЛГБТИ турболиберасти.В цяла Европа идват десни правителства и баМките или ще влизат в пътя, или ще фалират.Блекрок и Блекстоун са се опулили от главоломния ценови спад на акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 5 месеца
До: SnaGi: зеленчук-шаран-KA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 3
SnaGi
преди 5 месеца
До: zelka007, Ето ви един пример за зеленчук-шаран. По коментара му си личи, че по никакъв начин не е вникнал в статията по горе и материята му е много далечна, но за сметка на това има самочувствие да постне, поредния безсмислен коментар. Нещо има много сбъркано с теб! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 34
zelka007
преди 5 месеца
До: nikiangel ... не знам дали ги четете материалите или си шляпате по инерция под всичко за имоти ... значи , иде реч , че онези безумни и античовешки аквариуми , които се строят за да поемат скритата безработица в по-мързеливите общества , ще издyxат супата , както казва виден български футболен галактически експерт ... но гледам складовете , добре интегрираните офис площи с магазини , и практичните жилища си вървят много добре на пазара и не ви слушат в НИТО ЕДНА ИКОНОМИКА , дето работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
Minka
преди 5 месеца
До: nikiangelAaaaa, само нагоре са НИ, няма начин. Сега е времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 77 rate down comment 4
nikiangel
преди 5 месеца
Ама какъв спад? Нищо не разбират тия от ЕЦБ. Я да питат някой наш експерт по имоти да им обясни как цените само ще растат :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 7
doba
преди 5 месеца
Пак за бамките са се размислили. НиКОЙ не се сеща за Ханс и Мюлер, Грета и Берта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още