IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София, Пловдив и Русе се върнаха към ръст на сделките с имоти в края на 2023 г.

Вписаните сделки с имоти в цялата страна остават на най-ниското си ниво от 2010 г. насам

15:35 | 31.01.24 г. 23
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Сделките с имоти в София, Пловдив и Русе са се върнали към растеж в края на миналата година, след като намаляваха пет последователни тримесечия от средата на 2022 г. до края на лятото на миналата година. В същото време активността на пазара по Черноморието продължава да се забавя, същото важи и за имотния пазар в страната като цяло, който отчита най-ниския брой сделки за четвъртото тримесечие от 2010 г. насам.

В София през последното тримесечие на миналата година са изповядани 10 075 сделки, което е ръст от 4,2% спрямо същия период на 2022 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Ръстът през четвъртото тримесечие обаче не успява да компенсира пониженията през останалите три тримесечия на миналата година и столицата приключва 2023 г. със спад на сделките от 5,9% спрямо предходната година. Общо 32 072 сделки са били вписани в града през миналата година.

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто.

Малък ръст на сделките от 1,6% на годишна база през четвъртото тримесечие регистрира и Пловдив с 4870 сделки в края на миналата година. Това донякъде е изненадващо предвид колебливото представяне на града през миналата година. Той започна 2023 г. със спад на сделките с 9% на годишна база, а през второто тримесечие понижението почти се удвои до 17,8 на сто. Двуцифрено намаление на сделките беше регистрирано и през третото тримесечие от 14,7% и Пловдив дори отстъпи второто си място в страната на Варна по брой изповядани сделки.

Затова въпреки силното представяне в края на годината общият брой на вписаните сделки в града за 2023 г. намалява с 9,8 на сто спрямо предходната. 15 867 сделки с имоти са изповядани в Пловдив през миналата година.

На обратния полюс през четвъртото тримесечие е било представянето на двата големи морски града у нас Варна и Бургас, а сделките с имоти в останалите морски градове, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, също намаляват.

Във Варна в края на 2023 г. са изповядани 3869 сделки, което е спад с 12,6% спрямо същия период на 2022 г. Понижението при сделките в морската столица се е ускорил значително спрямо третото тримесечие, когато той беше само 6,7%. Въпреки че от третото тримесечие на миналата година сделките с имоти в големите градове у нас тръгнаха надолу под натиска на несигурността за икономиката и за лихвите по ипотечните кредити, породени от войната в Украйна, Варна единствена сред водещите градове в страната успя да постигне ръст на сделките за 2022 г. В началото на миналата година оабче купувачите на имоти в града рязко натиснаха спирачките и това доведе до спад на вписаните сделки с 23,4%. През второто тримесечие той значително се забави, но все пак остана двуцифрен на ниво от 12,4 на сто.

Общо през 2023 г. в морската столица са изповядани 14 122 сделки с имоти, намалявайки с 12,5 на сто спрямо предходната година.

Сходен спад за годината отчита и Бургас – от 12,6% със 7202 изповядани сделки. Само през четвъртото тримесечие в града са вписани 2007 сделки с имоти, или с 6,2 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година. Това обаче е най-доброто представяне на пазара в Бургас през изминалата година. Той започна 2023 г. с понижение на сделките от почти 10%, след това спадът се ускори до 23,1 на сто, а през лятото отново беше отчетено понижение на нивото от началото на годината.

В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база. Броят на сделките в страната остава на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г., след като достигна 13-годишно дъно през лятото на 2023 г. Все пак свиването на сделките в страната през четвъртото тримесечие е най-малкото за миналата година. Тя започна с понижение на сделките с 9%, през второто тримесечие то се ускори до 14,9 на сто, а през лятото на миналата година достигна 13% на годишна база.

За цялата 2023 г. у нас са били изповядани 215 507 сделки с имоти, като намаляват с 11,2 на сто спрямо предходната година.

През четвъртото тримесечие само 19 града от включените в статистиката на Агенцията по вписванията 113 отчитат ръст на сделките, а в един те са останали непроменени.

Несебър, в чиято служба по вписванията се изповядват и сделките в Слънчев бряг, остава на четвърто място по брой изповядани сделки в страната, изпреварвайки за пореден път Бургас, но те все пак отбелязват пореден спад от 13 на сто през четвъртото тримесечие. Сходна е картината и в останалите морски курорти – в Балчик сделките намаляват с 15,3%, а в Каварна спадът е с 16,6 на сто. В Поморие са изповядани с 13,2% по-малко сделки, а в Царево те са се свили с 11,4%.

Развитието по морето контрастира с представянето на зимните курорти, в някои от тях активността в края на годината се е увеличила, ако се съди по данните на Агенцията по вписванията. Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отбелязва ръст от 10,4%, повишение има и при сделките в Чепеларе. В Смолян, където се вписват сделките в Пампорово, е отчетен спад от 7,7%, а Самоков, където се изповядват сделките в Боровец, се представя най-слабо с понижение от 20,6 на сто.

Сред другите големи градове у нас Русе е успял да излезе на зелена територия с ръст на сделките от 1,2% в края на миналата година. Още по-убедително се е представил пазарът в Благоевград с повишение от 22,5 на сто.

На обратния полюс са Плевен и Велико Търново, където сделките в края на миналата година са намалели съответно с 12,7% и 11,9 на сто. Спад отчита и Стара Загора с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

20
rate up comment 21 rate down comment 0
SnaGi
преди 3 месеца
До: zelka007,Кажи честно. Как може да имаш толкова високо самочувствие при положение, че ти е толкова ниско нивото. Тази тенденция я наблюдавам и в училището на децата. Децата на най необразованите и простовати родители, са с най голямо самочувствие. Синдрома на 90те вкоренил се в съзнанието на много българи. Не с учение и знание, а с глупост и нахалство и схеми към прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Всички медии които отразиха днес пазара изкараха заглавия със СПАД,защото теглят чертата за цялата 2023 година сравнявайки я със 2022 година което е коректно Само Инвестор медия ,лъжливите журналисти дето крепят сайта си ,imoti.net,и дават даже и годишни награди на измамниците брокери и агенции,само Инвестор отново си измисля и криви данните със заглавие че видиш ли имало ръст и пазара се изправил ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 31
zelka007
преди 3 месеца
До: OHЯ ... той и минуси напъва , пък на него си реди плюсчета ... :))) ... ентелект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 34
zelka007
преди 3 месеца
До: Ivel ... никъффф шанс за нормален човек и нормална дискусия , след като имаш акаунти дето ръсят цинизми на всеки коментар , некви обратнu , некви с разни девиации ... контактувам всекидневно с хора от цялата държава , а в някои дни и от Европа , абсурд ... ти 9/10 от списващите тук , ако им се развали в един ден хладилника и пералнята ще обявят фалит по закона за физическите лица ... :))) ... същите не зная дори последователността нотариус , геодезист , архитект , адвокат как да я наредят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 27
OHЯ
преди 3 месеца
Напъва се кавръка , напъва се , и нищо ! Толкова му е компетентността ! Инвестора му бил виновен , че той е абич :):):) И впрочем има села , където къщите са по 5-10 хил ЛЕВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 месеца
До: БОНВИВАН1Ха ха айде я дай бъди обективен.Войната с Украйна почна Февруари 2022 година,прогнозата ми беше края на Януари за спад на сделките след средата на 2022 година .Така ли стана ?Така стана.От тогава насам сделките падат за да паднат и цените след тях.Нормален тренд както във цял свят.Сега ще се свие и полека кредитирането+поскъпване на кредитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 1
Ivel
преди 3 месеца
Какво пък толкова се чудите с Инвестора. Сайта беше читав преди 2010-2011 година, какви дебати се развихряха, имаше теми със стотици коментари. Имаше много грамотни коментиращи, другото място беше имоти.нет. Сега западнаха двете, след смяната на собственика, няма тема с повече от 10 коментара, освен тази. Хората усетиха, че ги будалкат с тенденциозни писания и не желаят да си губят времето тук, каквото правя аз в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 22
БОНВИВАН1
преди 3 месеца
До: nkavrakov1982Какво да правя Инвестора? Кой експерт да слага? И Кавръка преди доста години беше канен за " експерт" ама не уцели нито една тенденция:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 21
БОНВИВАН1
преди 3 месеца
До: GnaКой е казал, че всички трябва да са собственици? Има и евтини къщи по селата. Ако искате в Сф има и наеми:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 месеца
И аз чакам да отговорят с интерес. Ако имат чест и останало някакво достойнство, нека отговорят. Но няма да се изненадам ако не отговорят въобще, което би показало единствено защо нашите Родни медии са на едни от последните места по Безпристрастност и Обективност сред колеги журналисти от други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още