IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в големите градове у нас записват трето поредно тримесечие на спад

Сред изключенията от низходящата тенденция през първото тримесечие са Несебър и Разлог, сочат данни на Агенцията по вписванията

15:44 | 25.04.23 г. 7
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Сделките с имоти в големите градове у нас продължават да намаляват и през първото тримесечие на тази година, показват данни на Агенцията по вписванията.

Низходящата тенденция започна от лятото на миналата година на фона на повишаването на лихвите от Европейската централна банка и очакваното вдигане на лихвите по ипотечните кредити, войната в Украйна и несигурността за икономиката и силния ръст на цените на жилищата през второто и третото тримесечие.

В София между януари и март са вписани 6381 сделки с имоти, като те намаляват с 13,9% на годишна база. За сравнение, през 2022 г. в столицата са били изповядани 7268 сделки. Те са по-малко и в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., която беше много силна за имотния пазар у нас, подкрепен от пандемичния бум в търсенето на жилища, но остават над нивото от 2019 г. – последната преди пандемията от COVID-19. Спадът в София е по-малък в сравнение с второто и третото тримесечие на миналата година, когато той достигна съответно 15,2% и 17,3%.

В Пловдив през първото тримесечие са изповядани 3240 сделки. Това е спад с 9% на годишна база. И тук сделките са по-малко в сравнение със силната 2021 г., но остават над нивото от предпандемичната 2019 г., когато в града са били вписани 3004 сделки. И в Пловдив отчетеният спад при сделките е по-малък в началото на тази година в сравнение с второто полугодие на миналата година, когато той достигна съответно 10% и 16,1%.

Варна, която беше единственият сред шестте най-големи града у нас, който отбеляза ръст на сделките през 2022 г. в сравнение с предходната и отчиташе по-малки спадове през третото и четвъртото тримесечие, сега започва новата година с 2813 изповядани сделки. Те намаляват с цели 23,4% спрямо 3471 през 2022 г. Низходящата тенденция в морската столица се ускорява значително спрямо третото и четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше регистриран спад на сделките от по 8,4%. По-осезаемият спад в града се дължи на изключително силното първо тримесечие на 2022 г., когато те преминаха прага от 3000 за три месеца за първи път от 2007 г. насам. Сделките в началото на тази година обаче остават дори над нивото от същия период на силната 2021 г. и са повече в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.

В Бургас между януари и март са вписани 1528 сделки с имоти, което е спад с почти 10% в сравнение със същия период на миналата година. Той все пак е по-малък в сравнение с третото и четвъртото тримесечие на миналата година, когато достигна съответно 14% и 11,3%. Сделките в морския град остават над нивото от първото тримесечие на 2021 г. и на предпаднемичната 2019 г.

Първото тримесечие е било слабо за вписаните сделки с имоти и в Стара Загора, която отбелязва спад с 24,7% на годишна база, а в Русе той достига 11,6 на сто. Тенденцията към намаляване на сделките е валидна и в други големи градове на страната. В Благоевград те се понижават с 9,7%, във Велико Търново спадът е още по-голям – с 19,4 на сто, а в Плевен достига 14,5%.

Общо 33 града от общо 113, предимно по-малки, отбелязват ръст на сделките в сравнение с година по-рано, а в три те остават непроменени. Сред изключенията от низходящата тенденция отново е Несебър, където изповяданите сделки са се увеличили с 5,6%. В останалите морски курорти обаче е отчетен повсеместен спад на сделките. Той е най-голям в Каварна – 45%, и в Поморие – с 38,6%. Понижения на изповяданите сделки има също в Царево с 30,6% и в Балчик с 9,5%.

Разлог, където се вписват сделките с имоти в Банско, също е сред изключенията през първото тримесечие с ръст от 11,3%, но в Самоков, където се вписват и сделките в Боровец, е регистриран спад от 8,5 на сто.

Общо в страната през първото тримесечие са изповядани 44 461 сделки, което е по-малко с 9% спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 30 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
На мен ми е интересно, ако изключим вписаните сделки с имоти на зелено, купени реално преди година две, колко ли ще е спада 50% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 1 година
От днес и БНБ обяви, че ще засили темпа на увеличение на лихвите. Кой купил, честито сега ще чакаме за следващите евтини кредити или жилища ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 0
OPASEN666
преди 1 година
Забравих да спомена, че доста брокери през последните години ми се хвалеха, че купували имоти на тъмно зелено (още преди първа копка!) и после продавали - винаги с печалба ;-) Може би за това вече три тримесечия имаше платени статии за "потенциала" на пазара, защото просто самите брокери са се набълбукали и са искали да се спасят от "инвестициите" си :-) хе хех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 0
OPASEN666
преди 1 година
За първи път от много време виждам обективна статия в Инвестор-а по темата за имотите - до скоро само платени статии, но не обявени като такива ;-) Иначе балонът се спука в края на лятото и това ми го казаха познати брокери! Един от тях се оплака през Октомври, че от 3 месеца нямал сделка! Много брокери вече са напуснали работа, защото сделките не стигат за всички и плявата бяга ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Хората виждат че в цял свят имотните пазари падат под натиска на вдигането на лихвите ,е в България банките задържаха каквото могат за да прилъжат максимално хора да се набутат на тези цени с огромни дългове и сега искат не искат ще вдигат лихвите ,Европейската банка ще продължи с политиката си на поскъпване на кредита ,а тази 2023 година лихвите няма да се пипат ,в България процеса ще се удължи и догодина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
pinoccio
преди 1 година
До: nkavrakov1982Е, ама в Разлог не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 51 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Пазарът на имоти в София официално ,вече изпадна в рецесия ,защото две поредни тримесечия на спад в сделките означава рецесия ,вече половин година имаме спадове с двуцифрени проценти на продажбите на жилища ,заради нереално завишените им цени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още