IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ниските лихви водят до силен имотен пазар, който не е „балонен“

Българите, работещи в чужбина, са основният инвеститор в България, казва Деян Василев

21:14 | 26.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА
Снимка: БГНЕС/ЦВЕТАНА АРАНГЕЛОВА

Ниските лихви по кредитите водят до силен имотен пазар, който не бих нарекъл „балонен“. Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, основател и изпълнителен директор на „Кредитланд“ и „Моите пари“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Нека да не забравяме, че българите, работещи в чужбина, са основният инвеститор в България, а тези хора търсят начин да защитят спестяванията си от инфлацията. Доходите се увеличават и на хората в България“, каза Василев.

Според него банките разглеждат благоприятно доходите на българи в чужбина, които работят за европейската общност, както и на такива от Обединеното кралство, САЩ и Дубай.

„Има немалко хора, които също мислят за старините си, да диверсифицират с очакваното влизане в еврозоната, част от хората искат да инвестират и левовете, да са спокойни, че всичко ще е наред. Цените на имотите са в евро и всички фактори в момента водят към силен пазар, който поставя рекорд след рекорд“, каза още Василев.

Банките имат евтин ресурс, който дават с рекордно ниска надбавка на фона на европейските лихви по кредити, добави той.

Хората, които се замогват, търсят по-големи жилища – с две, с три спални, докато преди години фокусът беше върху едностайните апартаменти, обясни Василев. „Сега много от хората правят втора покупка, превръщат третата спалня в офис и търсят по-големи площи за живеене“, каза още той.

Според него жилищни кредити се отпускат най-вече на хора със средни и високи доходи, предимно с 20% самоучастие, което води до по-големи суми на ипотечните кредити.

„Ако държавата предложи държавни ценни книжа на масовия спестител чрез банките, тогава хората могат да инвестират част от ресурсите, които имат на нулева лихва, на 3-4% доходност, което неимоверно ще намали ликвидността на банките и ще се отрази на цената на ресурса, който плащат, а оттам – на цената на кредитите. Това също е един фактор, който трябва да следим – намеренията на държавата да продава ДЦК на физически лица са декларирани“, допълни още той.  

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още