IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви водят до ръст на измамите с ипотечни кредити в света

Все повече купувачи на жилища стават жертви на оферти за финансиране, които са твърде хубави, за да са верни

10:52 | 10.04.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ръстът на лихвите по света до най-високите им нива от десетилетия води до голямо повишаване на измамите с ипотечни кредити, съобщават банки и регулатори, цитирани от Financial Times.

Откакто лихвите по заемите започнаха да растат преди две години, все повече хора в САЩ и Великобритания губят пари за сметка на продавачи, които им обещават лихви под пазарните нива в замяна на авансово плащане, а когато дойде време за финализиране на заема, изчезват.

Lloyds Bank съобщава, че т. нар. схеми за авансово плащане, за които съобщават клиентите ѝ, са нараснали с 19% миналата година, след като се повишиха с 83% през 2022 г. В САЩ по данни на Федералната комисия за търговия има близо 26 хил. докладвани случая на злоупотреба с авансови плащания по заеми миналата година, които са стрували на жертвите близо 75 млн. долара. Това е спад спрямо връхната точка от 99 млн. долара през 2022 г., но все пак е значително повече от парите, които губеха жертвите при подобни рекети, преди лихвите да започнат да растат преди две години.

Френският орган за пруденциален надзор и преструктуриране също предупреди за нарастване на измамните схеми с кредити, които предлагат много ниски лихви по заемите.

„Има много данни, които показват, че измамите с авансови плащания растат“, коментира Джейсън Зъркъл, директор на Асоциацията на сертифицираните контрольори на измами. Той допълва, че в САЩ е незаконно да се взема такса за заявление, ако не сте лицензиран кредитор, повечето от които не са замесени в схеми с авансови плащания. „Удивително е колко малко усилия трябва да полагат те, за да накарат хората да им изпратят парите си“, отбелязва Зъркъл.

Когато Анджела, медицинска сестра от Уисконсин, се заела да търси нов ипотечен кредит миналата пролет, моментът не можел да бъде по-лош. Лихвите по ипотечните кредити били на ниво от 7,5%, най-високото им равнище от 10 години насам и над два пъти повече от нивото от 3,25%, на което Анжела плащала заема за дома си, който се готвела да продаде.

Намерила на пръв поглед добра сделка – заем от базираната в Торонто финансова компания BetterMed, която твърдяла, че се грижи за медицински служители и предлагала заеми с нулеви лихви.

BetterMed изискала авансово плащане от 15 500 долара, но Анджела разказва, че кредитен консултант от компанията ѝ казал, че таксата ще бъде приложена към разходите по ипотечния ѝ кредит, след като бъде одобрена. Така било при почти всички канидати, допълнил той.

„Не трябваше да превеждам парите“, казва Анджела.

Месеци наред тя била уведомявана, че документите за кандидатстване за заема се обработват, докато тази година не пристигнало уведомление, че заявлението ѝ е било отхвърлено без обяснения. След това тя подала оплаквания пред Бюрото за по-добър бизнес и се свързала с адвокат.

„Те знаеха кредитния ми рейтинг, когато се свързах с тях, затова ми се стори, че всичко е законно. Много е разочароващо, че се случи това, защото изглеждаше като наистина страхотна сделка“, казва Анджела.

BetterMed не е била намерена за коментар. Номерът на телефона на компанията, който неотдавна бил премахнат от сайта ѝ, вече не е активен. Компанията не е отговорила на многобройни имейли и писма от FT.

На сайта на BetterMed са посочени две корпоративни локации – централа в Торонто и още една в Ню Йорк, близо до Times Square. Но охранитали и на двете места заявяват, че в тези сгради няма компания с това име.

В Канада и САЩ кредиторите и ипотечните брокери трябва да бъдат лицензирани от местните финансови власти. Но BetterMed не е в списъка с лицензираните кредитори или ипотечни брокери в провинция Онтарио. Службата за финансови услуги в Ню Йорк също няма регистрация за BetterMed.

Според сайта на компанията тя предлага „най-ниските лихви в света – 0% за 30 години“, както и „програма за 100% одобрение на избрани кандидати“. Тя твърди, че таксите за заявление може да стигнат до 10 500 долара, но допълва, че „всеки цент“ от таксата за заявление „се приспада от общата сума, която изплащате“.

Но в частта „условията за услуги“ на сайта ѝ BetterMed твърди, че не е кредитор и че „не предоставя бърза или подразбираща се гаранция, че ще бъдете одобрени за заем“. Политиката ѝ за връщане на пари гласи: „Не връщаме пари“.

В публикация през февруари на сайта Medium BetterMed се хвали с многобройните си успешни истории, включително на Спиро К., който дава на компанията пет звезди. „Всичко беше документирано и получих 30 години за изплащане на заема. Спестяванията бяха удивителни“, пише Спиро. На сайта на компанията има и три видеа от на пръв поглед доволни клиенти.

На други места коментарите за BetterMed не са толкова положителни. В Reddit има оплаквания от компанията, датиращи отпреди три години, много от хората твърдят, че са ѝ платили 1000 долара или повече, но така и не са получили заем.

Бюрото за по-добър бизнес в Онтарио дава на BetterMed рейтинг F, като посочва, че е получило 12 оплаквания от компанията за три години, десет от които така и не са били разрешени.

Матю Греъм, експерт по ипотечни кредити в сайта Mortgage News Daily, казва, че макар някои кредитори да предлагат по-ниски от средните лихви, често в комбинация с високи авансови плащания, „на практика е невъзможно да има ипотечен кредит с 0% лихва без изключително важни допълнителни условия“.

Греъм казва, че езикът, който BetterMed използва, за да описва заемите си, буди притеснения. „Сайтът също така игнорира многобройни логични въпроси, на които трябва да отговорят, ако искат разумен кредитополучател да им отдели от времето си. Много подозрително на пръв поглед“, отбелязва Греъм.

Луис Бакстър, експерт по защита на потребителите и основател на National Trading Standards Scams Team във Великобритания, казва, че по-високите лихви и други икономически фактори в момента са от полза на измамниците.

„Хората не са уязвими, положението или пазарът ги правят уязвими. Съществува повишена чувствителност с ипотечните и други заеми заради кризата с издръжката за живот, високите лихви и всички тези неща“, отбелязва Бакстър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още