IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са се свили с 15% в началото на годината

Обемите през първото тримесечие са били едни от най-ниските в историята, сочат данни на консултантска компания

20:43 | 23.05.24 г.
Изглед от Прага. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Изглед от Прага. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

1,2 млрд. евро са инвестирани в имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото тримесечие на 2024 г., което е спад с около 15% на годишна база, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Той е в унисон с тенденциите в Европа и света, отбелязва компанията.

Тя очаква предвид запазващата се висока цена на дълга обемите през 2024 г. да достигнат около 6 млрд. евро. Сред анализаторите съществува консенсусна прогноза, че по-ниските обеми може да се запазят през цялата година.

Обемите за първото тримесечие на 2024 г. в ЦИЕ са били едни от най-ниските в историята, тъй като активността на пазара е останала бавна. С 46% Чехия си е осигурила най-големия дял в регионалните обеми, а Полша - 30%. След бавната активност от миналата година някои пазари са отбелязали значителен ръст на годишна база.

В целия регион регистрираните резултати варират в широки граници - от 94% спад на активността на годишна база в Словакия до 69% ръст на годишна база в Румъния. Обемите остават ниски, но се наблюдава по-малко намаление в сравнение с 2023 г. Много малка част от сделките са с активи в затруднено положение. Това обяснява ниските обеми, но и показва, че продавачите имат устойчивост, коментира Colliers.

Обемите на инвестициите в офиси продължават да намаляват през първото тримесечие както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. Макар да съставляват едва 13% от обемите в региона през първото тримесечие на 2024 г., трансакциите с търговски площи са имали най-голям дял от обемите по сектори с 43%. Хотелите заемат второто място с дял от 20%, следвани от логистични и индустриални имоти с 15%.

Секторното разделение през първото тримесечие е специфично поради двете най-големи сделки, и двете в Чехия - търговски център за 265 млн. евро и портфолио от хотели за над 170 млн. евро.

През първото тримесечие на 2024 г. местният капитал в ЦИЕ е най-активен с дял от 67% от общите регионални обеми. Чешкият капитал си осигурява най-голям дял от обемите с 33%. Другите източници от региона събират още 34%, а след тях са европейските (22%), американските (7%) и близкоизточните (2%) капитали.

На фона на 2023 г., когато обемът на сделките в ЦИЕ намаля с около 52% на годишна база спрямо 2022 г., началото на 2024 г. не се е подобрило, като предварителните обеми за първото тримесечие сочат спад с около 62% в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.

Colliers обаче счита, че предвид положението в Германия пазарът изглежда е на дъното на цикъла или се доближава до него. В Германия все още има разминаване в ценовите очаквания, но обсъжданията на сделките вече започнаха. Същото важи и за региона на Централна и Източна Европа, където нивата на активност се увеличават, което може да доведе до сделки по-късно през годината, отбелязва консултантската компания и добавя към основанията си за оптимизъм очакваното понижаване на лихвите от ЕЦБ през третото или четвъртото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още