IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите в банките през декември са били близо 102 млрд. лева

След като в края на 2020 г. стойността на депозитите намаля, в края на 2021 г. тя расте с малко над 9%

15:19 | 11.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в България в края на 2021 година са над 101,907 млрд. лева. Това означава, че за една година стойността на депозитите е нараснала с 9,1%, като за сравнение в края на 2020 г. бе отчетен спад от 2,5%.

На тримесечна база ръстът в стойността е от 1,6%, показват данните на Българска народна банка, публикувани в петък.

Броят на спестовните сметки на фирмите, финансовите предприятия и домакинства през четвъртото тримесечие на миналата година намалява на годишна база с 2,6%, а на тримесечна - с 0,3%.

РАЗМЕР НА ДЕПОЗИТИТЕ ПО СЕКТОРИ

Депозитите на бизнеса края на декември са 608 хил. броя, като се отчита ръст от 3,6% спрямо края на същия месец на 2020 г. В края на последното тримесечие на миналата година размерът на тези депозити е 31,767 млрд. лева, като на годишна база нараства с 8,5%. На тримесечна база броят им се повишава с 0,8%, а размерът им – с 0,5%.

РАЗМЕР И ДЯЛ НА ДЕПОЗИТИТЕ НА НЕФИНАНСОВИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ, ДЕКЕМВРИ 2021

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на депозитите за сектора са Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (25,5%), Преработваща промишленост (13%) и Строителство (9,9%).

Към 31 декември 2021 г. в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 49,2%.

Спестовните сметки на финансовите предприятия в края на декември са 6,9 хил. броя с годишен ръст от 1,5%. Размерът на тези депозити е 3,600 млрд. лева и нараства с 16,9% за една година. На тримесечна база броят на спестовните сметки се повишава с 1,6%, но размерът им намалява с 14,6%.

В края на декември в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 1 млн. лева, които заемат дял от 87,7%.

В края на четвъртото тримесечие на миналата година броят на спестовните сметки на домакинствата са 9,084 милиона, като намалява на годишна база с 3%. Размерът на тези депозити нараства на годишна база с 9% и достига 66,540 млрд. лева. В сравнение с края на третото тримесечие броят им намалява с 0,4%, но размерът им нараства с 3,1%.

В края на декември в общата сума на депозитите преобладават тези с размер над 50 хил. до 100 хил. лв. с дял от 17,5%.

Наблюденията на Investor.bg показват, че при домакинствата най-голям е годишният спад в спестовните влогове над 1 млн. лева. За една година техният брой намалява с 10,8%, а обемът им – с 10,2%. Така в края на миналата година тези депозити възлизат на 2,721 млрд. лева, а броят им е 1052, като за три месеца растат с 9 броя, но за една година намаляват със 128 броя.

РАЗМЕР И ДЯЛ НА ДЕПОЗИТИТЕ НА ДОМАКИНСТВАТА И НТООД ПО КОЛИЧЕСТВЕНИ КАТЕГОРИИ,
ДЕКЕМВРИ 2021

Кредити

В края на миналата година броят на заемите на бизнеса, финансови предприятия и домакинства се увеличава на годишна база с 0,6%, а размерът им - с 8,6%.

РАЗМЕР НА КРЕДИТИТЕ ПО СЕКТОРИ

Кредитите на фирмите в края на последното тримесечие на 2021 година са 141 хиляди броя, като се увеличават на годишна база с 0,8%. Размерът на тези заеми е 37,636 млрд. лева, като се отчита нарастване с 4,5% на годишна база. Спрямо края на третото тримесечие броят на кредитите на сектора се увеличава незначително, а размерът им - с 2,8%.

РАЗМЕР И ДЯЛ НА КРЕДИТИТЕ НА НЕФИНАНСОВИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ, ДЕКЕМВРИ 2021

Трите отрасъла с най-големи дялове в общата сума на кредитите за сектора са Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети (27,3%), Преработваща промишленост (22,1%) и Операции с недвижими имоти (10,4%).
Към края на декември в общата сума на заемите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 75,2%.

Кредитите на финансовите предприятия в края на последното тримесечие на миналата година са 0,9 хил. броя, като нарастват на годишна база с 16,2%. Размерът им е 5,009 млрд. лева, като се отчита нарастване с 14,6% на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие броят на кредитите на сектора нараства с 4,1%, а размерът им – с 2,3%.

Към края на декември в общата сума на заемите преобладават тези с размер над 1 млн. лв. с дял от 98,3%.

В централната банка изчисляват, че към 31 декември броят на кредитите на домакинствата нараства на годишна база с 0,6%, като достига 2,790 млн. броя. Размерът им нараства на годишна база с 13,4%, като достига 28,908 млрд. лева. На тримесечна база броят на тези кредити се увеличава с 1,5%, а размерът им – с 2,9%.

Към края на миналата година в общата сума на кредитите преобладават тези с размер над 100 хил. до 250 хил. лева с дял от 24%.

РАЗМЕР И ДЯЛ НА КРЕДИТИТЕ НА ДОМАКИНСТВАТА И НТООД ПО КОЛИЧЕСТВЕНИ КАТЕГОРИИ,
ДЕКЕМВРИ 2021

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
оксиморон
преди 2 години
Нали за това пиша по - долу "умнико". Държавата трябва да промени правилата и да създаде добри условия за това. А държавата може ВСИЧКО, СТИГА ДА ИСКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
инфлацията е нещо като атмосферното налягане ... щом се вдигне, балоните спадат ! :):) ... и това дето е изглеждало като балон до вчера, днес е в норма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
икономист ... да инвестира ... в обекти ... спестяванията на частни и юридически лица? Товали ли предложи... три пъти го прочетох и още не мога да повярвам! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Всеки сам си преценя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ceco666
преди 2 години
А в кой от всички балони предлагаш да ги "инвестират" хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
оксиморон
преди 2 години
Те не са погребани. Частните търговски банки правят милиони лв. печалби на година от тях. Ако държавата ги използва за нуждите си рационално / една добра идея ако не се приложи правилно се опорочава /, то това ще доведе и до съвсем различна БАНКОВА ПОЛИТИКА. Никой обаче не иска да отсече клона, на който така добре са полегнали някои хора с милионите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
lefti
преди 2 години
Не мога да повярвам, че толкова пари стоят погребани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
оксиморон
преди 2 години
Кой български икономист най - накрая ще се ПРЕСТРАШИ да използва тези пари за инвестиции на различни обекти, вместо да тегли заеми при по - неизгодни условия. Вярно, няма да е в изгода на БАНКИТЕ / международни и български /, но със сигурност ще е добре за населението и държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още