fallback

Руската централна банка опита да успокои пазарите

Регулаторът заяви, че има необходимите ресурси за функционирането на финансовата система и непрекъснато ще снабдява банките с ликвидност в рубли

13:07 | 27.02.22 г. 10

Руската централна банка (Банк России) се опита да успокои пазарите след съобщението за новите западни санкции срещу страната, които предвиждат изключването на някои кредитори от международната платежна систтема SWIFT и ограничаване на възможностите на банката да използва валутните си резерви.

Руският банков регулатор обяви в неделя, че разполага с всички необходими ресурси и инструменти за поддържане на финансова стабилност и осигуряване на непрекъсваемост на работата на сектора.

Банката посочва още, че непрекъснато ще снабдява банките с ликвидност в рубли и ще извършва "целеви" репо аукциони в понеделник без ограничение на сумата, която банките могат да вземат като заем.

За да помогне на банките да покрият изискванията за ликвидност, регулаторът обяви също, че ще "разшири значително" своя списък с ценни книжа, които приема като обезпечение на операции по рефинансиране на кредитни институции.

 

The Moscow bank run: a queue for a Tinkoff ATM in the Liga shopping center in Khimki. There are about 70 people in line. Eyewitnesses say the money in the ATM runs out within 40 minutes. @bazabazon pic.twitter.com/MTMkEiCRHJ

— Jason Corcoran (@jason_corcoran) February 27, 2022

"Руската банкова система е стабилна, има достатъчно капитал и ликвидност за непрекъсната работа във всяка ситуация", пише в съобщението. Регулаторът подчертава, че всички средства по клиентски сметки в руски банки са в безопасност и са достъпни по всяко време. Банковите услуги също работят както обикновено.

Прехвърлянето на финансови съобщения в рамките на Русия се осигурява от Системата за прехвърляне на финансови съобщения (СПФС), уточняват от пресслужбата на централната банка. СПФС е аналог на международната система SWIFT и е алтернативен канал за предаване на електронни съобщения за финансови трансакции.

Руската централна банка стартира СПФС в тестов режим през 2014 г. Системата може да предава данни в SWIFT формат, но не зависи от неговите канали. През 2017 г. СПФС започна да работи изцяло, като предава съобщения за трансакции във всяка валута, припомня ТАСС.

Първоначално системата е предназначена само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към него са свързани и над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и киргизската Bank of Asia. Достъп до него имат и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария. Водят се преговори и с Китай. Към днешна дата в системата участват 399 потребители.

През 2020 г. месечният трафик на СПФС възлиза на 2 млн. съобщения, като делът на системата във вътрешния руски обмен на финансови данни е 20,6%, изпреварвайки SWIFT.

Към април 2021 г. почти 300 банки в Русия използват системата SWIFT (над половината от общия брой кредитни институции, регистрирани в Русия). Така по брой потребители Руската федерация е на второ място след Съединените щати. Делът на SWIFT във вътрешния пазар в Русия преди пет години е надхвърлял 80%, но днес е спаднал до 20%.

Междувременно британският вестник Financial Times съобщи, че руснаци в Москва и други градове бързат да изтеглят пари в брой след решението на Запада да изключи някои руски банки от SWIFT. Късно в събота е имало хора пред празни банкомати в очакване да пристигнат нови партиди пари, тъй като се засилиха страховете дали ще могат да плащат за стоки и услуги чрез Visa и Mastercard.

Банкери изразяват загриженост относно въздействието на паниката върху банковата система. "Хората са в паника", коментира банкер в западна банка в Москва пред FT. "Но тегленето на пари в брой вреди на Русия, ликвидността на банките спада".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още