IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ФеърПлей Пропъртис" излиза на печалба през първото тримесечие

Заради войната в Украйна дружеството отчита спад на резервациите

15:10 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: ФеърПлей Пропъртис</em></p>

Снимка: ФеърПлей Пропъртис

„ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ излиза на печалба през първото тримесечие на годината заради силен ръст на приходите в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. Това се вижда от тримесечния индивидуален отчет на дружеството, публикуван на сайта x3news.com.

Дружеството обаче признава, че резервациите за летния сезон намаляват силно заради войната и невъзможността на руски туристи и собственици на апартаменти да пътуват до България. Предстои да се види как това ще засегне резултатите на компанията през второто и третото тримесечие, които са най-активни за туризма.

Предстои също така Европейският съюз (ЕС) да гласува нов пакет санкции, в който се предвижда забрана руски граждани да купуват недвижимо имущество на територията на блока. Това ще има сериозно отражение върху целия сектор на ваканционните жилища и туризма, където рускоговорящите клиенти са ключова група купувачи.

Приходите от дейността на компанията към края на март възлизат на 2,075 млн. лева в сравнение с 1,673 млн. лева година по-рано, като нарастват с 24% на годишна база. Увеличението се определя от приходите от услуги, които нарастват до почти 1,5 млн. лева при само 41 хил. лева година по-рано.

„ФеърПлей“ успява да намали разходите и към края на март те възлизат на 1,313 млн. лева в сравнение с 1,985 млн. лева към края на март 2021 г., което представлява спад от почти 34%.

Понижението се определя основно от спада на балансовата стойност на продадените активи до 541 хил. лева от 1,688 млн. лева година по-рано.

Така компанията отчита печалба в размер на 762 хил. лева към края на март при загуба от 312 хил. лева към края на март 2021 г.

Дружеството увеличава активите си до почти 97,9 млн. лева от 89,6 млн. лева година по-рано, или с малко над 9% за година. Увеличението идва от балансовата стойност на инвестиционните имоти, която достига малко над 63 млн. лева към края на март от 51,4 млн. лева година по-рано, след като дружеството придоби две офис сгради в София.

В последната година акциите на „ФеърПлей Пропъртис“ поскъпват с 62,5%, като пазарната капитализация е почти 32 млн. лева. В последния месец обаче, със засилването на интензивността на бойните действия в Украйна, цената на книжата обръща тренда и пада с над 5%.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още