fallback

Ходът на ЕЦБ не успя да убеди пазарите, че предстоят по-добри времена

Обявяването на новия антифрагментарен инструмент по-скоро остави впечатлението, че централните банкери нямат особено голямо желание да го активират

14:07 | 23.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Решението, което Европейската централна банка (ЕЦБ) взе по-рано тази седмица, не успя да убеди пазарите, че предстоят по-добри времена - някои големи търговски банки завишиха прогнозите си за лихвените повишения в следващите месеци, докато разликата в доходността по държавните облигации в Европа продължава да е висока.

В четвъртък (21 юли) ЕЦБ одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам, като увеличи лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) - двойно по-високо от сигнализираното - в опит да озапти устойчиво покачващата се инфлация в еврозоната.

Освен това, регулаторът най-после представи антифрагментарния си инструмент, носещ името TPI. Чрез него банката ще може да извършва покупки на дългови ценни книжа с матуритет между 1 и 10 години, емитирани от централни банки и регионални правителства, както и от агенции, определени от ЕЦБ.

Идеята е докато ЕЦБ продължава да нормализира паричната политика, механизмът да спомогне за безпрепятственото прилагане на позицията на банката във всички държави от еврозоната.

И въпреки уверенията след заседанието, дадени от управителя Кристин Лагард и от други представители на централната банка, пазарите не изглеждат убедени, че всичко ще протече толкова гладко, колкото е представяно.

На първо място, лихвеното повишение бе двойно по-високо от сигнализираното. Ходът накара някои големи търговски банки да завишат прогнозите си, като вече има очаквания за още два мощни плясъка на ястребовите* крила на ЕЦБ до края на годината.

ecb

От Citigroup Inc. например очакват да има още две повишения от 50 б.п. през септември и октомври, преди ЕЦБ да прецени, че икономиката на региона е твърде слаба, за да понесе допълнително затягане.

От френската BNP Paribas SA също смятат, че ще има два такива хода, но и един от 25 б.п. през декември.

Същевременно от Danske Bank A/S и Morgan Stanley смятат, че през септември ведомството ще продължи с агресивните ходове, а след това ще има две увеличения от по 25 б.п. След тях обаче централните банкери ще си вземат отдих, като според Morgan Stanley може да има рецесия в еврозоната. Същите ходове очакват и от UBS Group AG.

На второ място, обявяването на TPI - което според Маркъс Ашуърт от Bloomberg може да се чете като "To Protect Italy" (в превод "Да защитим Италия") - по-скоро съдържаше известен нюанс на нежелание инструментът да бъде използван някога.

Аргумент в полза на горното твърдение е изказването на управителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, който предупреди преди време, че инструментът трябва да бъде използван при "извънредни обстоятелства".

италито

Всички условия около допустимостта на кандидатите по инструмента - общо четири на брой - също оставят впечатлението, че ЕЦБ сякаш ще избягва да активира TPI. Такова е усещането и на пазарите, които очакват, че ястребите в банката ще попречат на това инструментът изобщо да бъде активиран, пише Bloomberg.

"Всички погледни в момента са насочени към толерантността на ЕЦБ към разширяващите се спредове", каза Салман Ахмед, глобален ръководител по макро и стратегическо разпределение на активи в Fidelity International.

"Очакваме, че пазарът ще тества решимостта на ЕЦБ", прогнозира Дейвид Зан, ръководител по европейска фиксирана доходност в Franklin Templeton. "Пазарът се интересува кога и на какво ниво ще се намеси ЕЦБ, за да спомогне ограничаването на нарастващата разлика в доходността по държавните облигации", допълни Зан.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още