IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредните положителни данни за щатската инфлация объркаха инвеститорите на Wall Street

Забавянето на растежа на цените не означава, че Фед ще спре да покачва лихвите, обясни анализатор

23:21 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Поредните положителни данни за щатската инфлация объркаха Wall Street, където водещите индекси завършиха без единна посока, докато инвеститорите преценяваха, че много хубаво все пак не е на хубаво, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна леко с 0,08% до 33 336,67 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,07% до 4207,27 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,58%, падайки до 12 779,91 пункта.

В четвъртък инвеститорите получиха нова доза добри данни, които показаха, че производствените цени в САЩ са намалели с 0,5% на месечна база през юли, докато очакванията бяха за ръст от 0,2 на сто. Същевременно ръстът в основната производствена инфлация - извън цените на храните и енергията - е бил по-нисък от очакваното.

По-рано през седмицата данните показаха, че годишният растеж на потребителската инфлация в страната се е забавил до 8,5%, след като през юни достигна 9,1 на сто.

"Инвеститорите, въпреки че се успокояват, че инфлацията се забавя, това не променя факта, че Федералният резерв на САЩ ще продължи да покачва лихвите", каза Уейн Уикър, главен инвеститицонен директор в MissionSquare Retirement. През последните два месеца централната банка повиши лихвите с ходове от по 75 базисни пункта в опит да пребори инфлацията. Последните изказвания на централните банкери предполагат, че регулаторът далеч не е приключил с агресивните ходове и макар да има възможност Фед да се върне към ходове от 50 базисни пункта, те пак биха маркирали най-агресивното затягане на паричната политика от десетилетия.

Цената на златото намаля с над 11 долара до 1802,5 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,893%.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 2,14% до 99,48 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) нарасна с 2,4% до 94,14 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още