IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ спадат за първи път от началото на пандемията

Индексът се понижава с 0,5% на месечна база, като спрямо юли 2021 г. той нараства с близо 10 на сто

17:47 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американска фабрика. Снимка: Bloomberg L.P.
Американска фабрика. Снимка: Bloomberg L.P.

Показателят за цените на производител в САЩ неочаквано отчете спад през юли за първи път от над две години, до голяма степен отразявайки понижението в разходите и видимото охлаждането на инфлацията, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител се понижава с 0,5% на месечна база и нараства с 9,8% на годишна база, сочат данни на Министерството на труда на САЩ. Месечният спад се дължи на понижението при разходите за стоки, въпреки че цените на услугите се повишават.

Като се изключат волатилните компоненти като храни и енергийни продукти, т.нар. основен индекс на цените на производител PPI се покачва с 0,2% спрямо юни и със 7,6% спрямо юли 2021 г.

И при двата случая данните се оказват по-умерени от прогнозите на анализаторите.

Цифрите показват, че инфлационният натиск на някои места започва да намалява, което в крайна сметка може да смекчи темпа на растеж на потребителските цени през следващите месеци. Цените на суровините, включително на петрола, спадат рязко през последните месеци и съществуват индикации, че условията във веригите на доставка се подобряват.

Данните за потребителските цени, публикувани в сряда, също показаха добре дошло забавяне на инфлацията през юли. Въпреки това инфлационните нива остават упорито високи и вероятно ще запазят агресивния подход на Федералния резерв за ограничаването на ценовия ръст. Цените на производител в САЩ се охлаждат през юли на месечна база. Източник: Статистическата служба на САЩ Цените на производител в САЩ се охлаждат през юли на месечна база. Източник: Статистическата служба на САЩ

Цени на стоките

Около 80% от спада при цените на стоките се дължи на 16,7-процентното понижение при цените на бензина, показва докладът. Дизелът, желязото, стоманата и зърнените култури също отчитат спадове.

Цените на услугите се повишават само с 0,1% през юли, водени от увеличението на маржовете при горивата, транспорта и складирането. Все пак това е най-малкият ръст за последните три месеца.

Рисковете обаче остават. Въпреки че положението при веригите на доставка започна да се нормализира, войната в Украйна, работническите протести и политиката на Китай за нулева толерантност към коронавируса представляват потенциални логистични удари за американските производители.

Цените на производител с изключение на храните, енергията и търговските услуги – с което премахват най-волатилните компоненти на индекса - нарастват с 0,2% спрямо юни и с 5,8% спрямо същия месец година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още