IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари затвориха със слаби ръстове

Водещите индекси на Стария континент записаха пета поредна сесия на зелена територия

19:36 | 16.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари затвориха сесията на зелена територия за пети пореден ден, пише MarketWatch. Инвеститорите обаче нямат позитивните настроения, които движеха търговията в края на миналата седмица и ръстовете са слаби, допълва CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете увеличение от  0,16% до 443,07 пункта. На стойността му натежа представянето на компании за производство на медицинско оборудване. Швейцарската компания Sonova Holding оряза очакванията си за годината на фона на по-скъпи от очакваното компоненти за слуховите апарати, които произвежда, както и увеличени разходи за транспорт. Това доведе до спад на акциите на компанията с побти 16% до 283,70 франка за брой.

Сред печелившите се нареди минната BHP Group, която съобщи за сериозно повишение на печалбата в резултат на поскъпването на въглищата. Акциите добавиха 5,5% към стойността си, след като компанията анонсира, че ще разпредели 16,3 млрд. долара под формата на дивидент за акционерите си.

Германският DAX се повиши с 0,68% до 13 910,12 пункта. Индексът затвори на зелена територия, въпреки данните за спад на бизнес доверието в Германия заради енергийната криза.

Във Франция САС 40 добави 0,34% до 6592,58 пункта- Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 финишира на ниво от 7536,06 пункта, което е ръст от 0,36 на сто.

Търговията на петролните пазари е волатилна. Към края на европейската сесия цената на суровината тръгна рязко надолу след разочароващите икономически данни. Инвеститорите са в очакване и за решение на ядрената сделка с Иран, което потенциално може да добави още количества петрол на пазара. Така американският лек суров петрол (WTI) губи 2,5% от цената си и вече се търгува за 87,17 долара за барел. Европейският сорт Brent се търгува за малко под 93 долара за барел, което представлява спад от 2,3 на сто.

На валутните пазари стойността на еврото достига до 1,0166 долара. Британският паунд се разменя за 1,208 долара за брой.

Цената на златото пада на фона на силния щатски долар. Една трой унция се търгува за 1788,70 долара, което е намаление от малко повече от половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Обичам ВНР !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още