IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори отново спада заради енергийната криза

Най-голямата икономика в Европа страда от сериозен спад на енергийните доставки от Русия

14:33 | 16.08.22 г.
Автомобилен завод в Германия. Снимка: Bloomberg L.P.
Автомобилен завод в Германия. Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието на инвеститорите в германската икономика продължава да спада, тъй като тежестта от по-високите разходи за енергия се прехвърля към компаниите и домакинствата, съобщава Bloomberg.

Показателят на очакванията на германските инвеститори на института ZEW се понижи до минус 55,3 пункта през август спрямо минус 53,8 пункта за юли, докато прогнозите на икономистите бяха за лек ръст.

Индексът за текущите условия също отчете спад.

„Все още високите инфлационни нива и очакваните допълнителни разходи за отопление и енергия водят до намаляване на очакванията за печалбата за сектора на частното потребление“, посочва Микаел Шрьодер от ZEW.

Най-голямата икономика в Европа – която не успя да се разшири през второто тримесечие – страда от сериозен спад на енергийните доставки от Русия, с което расте заплахата от недостиг и ограничения през зимата.

Доверието на инвеститорите в Германия отново се понижава. Източник: ZEW Доверието на инвеститорите в Германия отново се понижава. Източник: ZEW

Домакинствата са изправени пред допълнителни годишни разходи от около 290 евро, след като правителството реши да разпредели бремето от скока при цените на едро отвъд компаниите за комунални услуги, което допълнително нажежава инфлацията.

Един положителен сигнал е възобновяването на газовите потоци през ‚Северен поток 1“ през миналия месец след приключването на планирания ремонт на трасето. Газохранилищата сега се очаква да бъдат запълнени преди първоначално планираната дата, което поражда надежди, че недостигът на енергия може да бъде избегнат.

Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц обеща на гражданите трети пакет от финансова помощ за справяне с кризата с растящите разходи за живот, като същевременно предупреди, че страната е изправена пред сериозни проблеми. Неговата администрация се стреми да намали зависимостта на страната от руските изкопаеми горива, като същевременно прибягва до мерки за пестене на енергия, включително чрез поддържане на по-ниски температури на работните места през отоплителния сезон.

Междувременно ниските нива на река Рейн, ключова транспортна връзка в Германия, излагат на риск превоза на горива и други стоки, потенциално задълбочавайки кризата с доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още