IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за американския пазар на труда успокоиха европейските трейдъри

Лекото забавяне на темпото на заетостта ще снеме част от натиска върху Фед

19:20 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговците на фондовите борси в Европа въздъхнаха с облекчение в петък след доклада за пазара на труда в САЩ. Там увеличението на заетостта през август е значително по-ниско от това през юли. Според наблюдателите това поне няма да засили натиска върху Федералния резерв на САЩ да повиши рязко лихвените проценти. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 2%. Автомобилният подсектор добави 3,8%, за да поведе ръста, а всички сектори и основни борси се търгуваха на положителна територия.

След разочароващата седмица досега в петък германският Dax нарасна с 3,33% до 13 050,27 пункта, като по този начин компенсира загубите от предходните дни и остави зад себе си границата от 13 000 пункта. MDax се възстанови с 3,06% до 25 162,05 пункта, предава dpa-AFX. 

В Лондон британският FTSE 100 нарасна с 1,86% до 7281,19 пункта, а в Париж френският основен бенчмарк CAC 40 добави 2,21% в петък до 6167,51 пункта. 

Работодателите в САЩ са разкрили над 300 хил. нови работни места през август, а ръстът на заплатите е останал стабилен, съобщи Министерството на труда в САЩ в петък. 

Новооткритите работни позиции извън селскостопанския сектор са нараснали с 315 хил. през миналия месец, след като през юли повишението бе в размер на 526 хил. позиции. Данните показват, че работодателите са продължили да наемат служители макар и с по-умерен темп. Прогнозите на икономистите бяха за ръст от почти 300 хиляди. 

Изненада в данните се оказа и статистиката за безработицата, според която тя е нараснала до 3,7%. За сравнение - икономистите очакваха стабилно ниво на показателя от 3,5%, сочат медианните резултати в анкета на медията.

Седмицата бе изпъстрена с данни за пазара на труда в САЩ, които по всяка вероятност ще натежат на решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите в края на месеца. 

По-рано през седмицата статистиката на изследователския институт ADP показа, че частните компании в САЩ са разкрили над два пъти по-малко работни места през август от очакваното, забавяйки темпа на наемане, насред нарастващите опасения от икономически спад.

„Като цяло докладът за пазара на труда очертава картина на леко забавяне на темпото на заетостта", пише икономистът Кристоф Балц от Commerzbank. Така силният ръст на работните места от над 500 000 през юли се оказа просто „отклонение". Освен това данните за юли и юни впоследствие бяха коригирани в посока надолу. Въпреки това Фед ще се придържа към рестриктивната си парична политика, пояснява той. 

Данните ще помогнат да се успокоят опасенията на пазара, че един много по-оживен пазар на труда би дал на Федералния резерв зелена светлина да повишава лихвените проценти много по-агресивно, тъй като се опитва да ограничи инфлацията.

Световните пазари са нервни от петък насам след ястребовите изказвания на председателя на Фед Джером Пауъл и други представители на централни банки.

Европейските акции започнаха негативно новия търговски месец в четвъртък, като европейският индекс на сините чипове затвори на с 1,8% по-ниско ниво, след като завърши август на червено.

Акциите на Henkel поевтиняха срещу пазарната тенденция. Те приключиха търговската сесия спонижение от 0,8%. Според брокер американската инвестиционна банка Goldman Sachs е понижила рейтинга на Henkel от "неутрален" на "продавай".

Citigroup препоръчва акциите на Nordex. В резултат те поскъпнаха с 5,6%. В същото време предложението за поглъщане от страна на Nikon генерира най-големия скок в цената на акциите в историята на SLM Solutions. Акциите на доставчика на 3D принтери поскъпнаха със 72% до 19,82 евро. Японският производител на фотоапарати предлага на собствениците на базираната в Любек компания по 20 евро на акция. Съобщава се, че офертата е подкрепена от основните акционери, включително основателя на компанията Ханс-Йоахим Ихде и американския хедж фонд Elliott. 

Инвеститорите в Европа са изправени пред допълнителен низходящ натиск от нарастващата перспектива за рецесия в еврозоната и Великобритания, като недостигът на енергоизточници, произтичащ от войната на Русия в Украйна, подхранва кризата с разходите за живот и нарастващата инфлация.  

Щатският долар, който от седмици е във възход заради перспективата за рязко повишаване на лихвените проценти, отслабна след данните. Доларовият индекс загуби 0,2% до 109,4660 пункта.

В петък курсът на общата европейска валута леко се повиши. До ранната вечер еврото беше над паритета с долара, под който падна в четвъртък.

„Решаващият фактор за неспособността на еврото да се възстанови по-силно спрямо щатския долар в момента вероятно е продължаващото търсене на щатския долар от страна на инвеститорите като предполагаемо сигурно убежище за валутите", коментира Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank, цитиран от Handelsblatt. 

Опасенията за развитието на световната икономика предизвикват силен интерес към деноминираните в долари инвестиции. В момента два трилиона щатски долара се инвестират всеки ден от пазарните участници при Федералния резерв на САЩ. За сравнение, по същото време на миналата година сумата бе само 1 трлн. долара.

Тъй като през седмицата еврото успя да поскъпне спрямо валути като йената, швейцарския франк или британския паунд, в момента става дума по-скоро за силен долар, отколкото за слабост на еврото
Улрих Щефан
главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank

„Тъй като през седмицата еврото успя да поскъпне спрямо валути като йената, швейцарския франк или британския паунд, в момента става дума по-скоро за силен долар, отколкото за слабост на еврото", казва Щефан. „В краткосрочен план по-нататъшни понижения на еврото спрямо долара изглеждат относително вероятни, а устойчиво възстановяване е възможно едва в средносрочен план“.  

Тъй като паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) също е важна тема за инвеститорите, те насочват вниманието си към цените на европейските производители. През юли те са се увеличили с 37,9% в сравнение със същия месец на миналата година - още един рекорд. Анализаторите очакваха по-скромен ръст от 35,8%.

Статистическите данни показват цените франко завода, т.е. преди продуктите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. По този начин те могат да дадат ранна представа за развитието на потребителските цени. На фондовия пазар се счита за сигурно, че ЕЦБ ще повиши основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта през следващата седмица. Инвеститорите очакват подобна XXL стъпка по отношение на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ в края на септември.

Златото отново е над критичното ниво

Силата на долара оказва влияние и върху цената на златото. В петък цената на тройунция падна до 1688 долара, но в петък отново се повишава и е над психологически важното ниво от 1700 долара. Именно тук спря корекцията в средата на юли, която бе последвана от възстановяване до над 1800 долара.

Причината за подновената слабост на златото през предходния ден е очакването за повишаване на лихвените проценти в САЩ. Това прави инвестициите в лихвоносни активи по-привлекателни от златото, което не носи нито лихви, нито дивиденти.

Притокът към валутната зона на долара също е от значение. Тъй като златото се търгува в долари, инвестициите стават по-скъпи за инвеститорите от други валутни зони. 

„Златото се превръща в боксова круша, тъй като повишаването на доходността на държавните облигации съживи търговията с крал долар", заяви пред агенция Bloomberg Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp. „Златото не може да се възстанови, докато не приключи повишаването на доходността по глобалните облигации“. 

Цената на петрола отново се повишава

Цените на петрола се повишиха отново в петък след няколко дни на намаления. Един барел (159 литра) сорт Брент от Северно море струва 93,87 долара. Това е с 1,7% повече от предходния ден. Цената на барел американски петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 1,5% до около 88 долара.

Златото се превръща в боксова круша, тъй като повишаването на доходността на държавните облигации съживи търговията с крал долар
Едуард Моя
старши пазарен анализатор в Oanda Corp.

През последните няколко дни цените на петрола бяха подложени на значителен натиск. Решаващи бяха няколко фактора, сред които опасенията за глобалното икономическо развитие и продължаващата борба на много централни банки с високата инфлация. Освен това, както и при златото, влияние оказва и силният долар.

Политиката на петролната асоциация ОПЕК+ в областта на доставките става все по-важна. Около 20-те държави искат да обсъдят производствената си политика в понеделник. Саудитска Арабия, един от водещите членове, наскоро повдигна въпроса за възможността за намаляване на производството. Основание за това е неотдавнашната тенденция към намаляване на цените на петрола, въпреки че равнището на цените остава високо поради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още