fallback

ЯЦБ продължава да се придържа към ултраниските лихви

Междувременно нарастват притесненията за стойността на йената

09:21 | 22.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да поддържа изключително ниските си лихвени проценти, изолирайки се допълнително от глобалната вълна на затягане на политиката, а с това подхранва спада на стойността на йената до ново 24-годишно дъно и засилва предупреждения за възможна интервенция, пише Bloomberg.

В рамките на часове след последното повишение на лихвите от Федералния резерв на САЩ, управителят на ЯЦБ Харукиро Курода и неговите колеги запазиха програмата за контрол на кривата на доходността на централната банка и покупките на активи непроменени, както се очакваше.

Решението пак тласна йената до 145,37 йени за долар, предизвиквайки по-силни предупреждения от някои представители на властите.

Сривът на йената я доближава до нивото от 146,78 за долар, при което властите последно се намесиха, за я подкрепят, през 1998 г. Хедж фондовете дават мечи залози за валутата, чиято стойност се срина с повече от 20% тази година, а Goldman Sachs Group предупреждава, че тя може да спадне до 155 за долар.

„Единственото нещо, което може да спре двойката USD/JPY да достигне 150, е японска валутна намеса“, твърди Алвин Тан, ръководител валутни стратегии за Азия в RBC Capital Markets. „Но дори тогава това ще бъде само временно отдъхване“.

Всичко това се случва след като решението на ЯЦБ показа решимостта на Курода да отстоява позицията си, дори с цената на по-нататъшни спадове на японската валута.

„Днешните новини затвърждават мнението ми, че шансът за промяна на политиката е почти нулев при управлението на Курода“, коментира Масамичи Адачи, главен икономист за Япония в UBS Securities. „Един от най-интересните резултати от тази среща беше, че гласуването за политиката беше единодушно“.

Курода многократно е сигнализирал, че все още има да се извърви дълъг път преди политиката в Япония да бъде нормализирана. В рязък контраст с агресивните увеличения на лихвените проценти на Фед, бъдещите насоки на Японската централната банка все още са свързани с възможността лихвите да се понижат, а не да растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 22.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още