IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax падна под границата от 12 000 пункта за първи път от почти две години 

На фондовите пазари цари нервност, а на валутния пазар еврото спада до 20-годишно дъно

11:50 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Мрачните икономически перспективи карат инвеститорите на германския фондов пазар да разпродават своите ценни книжа. В сряда Dax продължава да се понижава и се търгува с 1,8% по-ниско на ниво от 11 926 пункта*. Индексът MDax за средните по размер компании спадна с повече от 2% до 21 827 пункта. Във вторник пореден опит за възстановяване се оказа неуспешен. Dax спадна с около половин процент до 12 139 пункта - най-ниското му ниво на затваряне от две години насам.

Агресивната война на Русия срещу Украйна, повишаването на цените на енергоизточниците, заплахата от недостиг на газ и най-вече промяната на лихвените проценти вече генерираха спад на Dax с повече от 20% от началото на годината. Според водещите изследователски институти Германия не може да предотврати рецесията. Експертите очакват, че през зимното полугодие икономиката ще изпадне в икономически спад заради енергийната криза и след това ще се свие.

Що се отнася до енергийния пазар, инвеститорите в момента са обезпокоени и от няколко теча в руските газопроводи през Балтийско море. 

„Това не звучи като съвпадение", казва пред Handelsblatt Том Марзец-Мансер от компанията за анализи ICIS. Въпреки че в момента по двата газопровода не тече газ, инцидентът породи опасения относно безопасността на европейската газова инфраструктура.

Във вторник цената на природния газ в Европа на моменти надхвърляше границата от 200 евро за мегаватчас - увеличение с около 20%.

Междувременно в Германия енергийната криза и инфлацията предизвикаха ново рекордно ниско ниво на потребителските нагласи. Барометърът на базираната в Нюрнберг компания за пазарни проучвания GfK отчита изненадващо силен спад от 5,7 пункта до минус 42,5 пункта за октомври. Това е четвъртият пореден път, в който параметърът намалява, обяви GfK в сряда.

От 1991 г. не е измервана по-лоша стойност. В момента много домакинства са принудени да харчат значително повече пари за енергия или да заделят за чувствително по-високи сметки за отопление. „Съответно те трябва да намалят други разходи, като например за нови покупки", казва експертът по потребителските въпроси на GfK Ролф Бюркл и добави: „Това води до спад на потребителския климат до ново рекордно ниско ниво“. 

Еврото отново пада до 20-годишно дъно

На валутния пазар еврото остава под силен натиск. В сряда общата валута отново спадна до 20-годишно дъно от 0,9544 щатски долара. Във вторник следобед Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтния лихвен процент на значително по-високо ниво - 0,9644 долара. 

Силният долар продължава да оказва значителен натиск върху много други валути. Американската валута получава подкрепа от общата несигурност, тъй като се счита за световна резервна валута. Към това се прибавя и строгата парична политика на Федералния резерв на САЩ, който се бори с високата инфлация чрез силно повишаване на лихвените проценти. От своя страна еврото е подтиснато от енергийната криза в Европа и слабите икономически перспективи.

От друга страна, ангажиментът на Английската централна банка (АЦБ) за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и обявяването на подробности за планираните от правителството облекчения за гражданите засега прекратяват поевтиняването на паунда. По време на днешната търговия (сряда) паундът се търгува за 1,0657 долара, след като в понеделник падна до рекордно ниското ниво от 1,0382 долара.

„Но дали това е достатъчно?", пита анализаторът на Commerzbank Естер Райхелт. „Малко вероятно е изявлението да успокои онези, които предварително се съмняваха в решимостта на АЦБ да се бори с инфлацията“, посочва той. 

На пазара на облигации инвеститорите разпродаваха британските облигации след обявяването на мащабни данъчни съкращения и свързаното с тях увеличаване на дълга в Обединеното кралство. В резултат на това лихвеният процент по дву- и тридесетгодишните британски книжа се повиши с повече от 100 базисни пункта през последните три дни. 

А доходността по десетгодишните американски държавни ценни книжа се повиши с четири базисни пункта до 12-годишен връх от 4,004%, докато доходността по петгодишните книжа достигна 15-годишен връх. Търговците изтъкват опасенията от по-нататъшно повишаване на инфлацията.

*Към 11:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още