IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помрачените прогнози за Великобритания оцветиха в червено индексите в Европа

Акциите на Wise поскъпнаха с около 11%, с което финтех компанията оглави Stoxx 600, след като Morgan Stanley повиши своя ценови таргет за книжата ѝ

20:05 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Покачването на цените на стоковите пазари и несигурността при британските държавни ценни книжа помрачи настроенията на инвеститорите на борсите в Европа, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,13% до 388,24 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,72% до 12 139,68 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 0,27% до 5753,82 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,52% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6984,59 пункта.

Пазарите реагираха на движенията на паунда и британските държавни облигации след историческата разпродажба в предходните две сесии, която отразява обявения от финансовия министър на Обединеното кралство Куаси Куартенг пакет за подпомагане на домакинстват и бизнеса заради високите сметки за енергия.

Според Чарли Бийн, бивш зам.-управител на Английската централна банка (АЦБ), би било логично, ако регулаторът бе свикал извънредно заседание миналата седмица на фона на случващото се на пазарите. "В този случай, ако все още бях в банката в ролята си на заместник-управител, със сигурност щях да съветвам управителя, че смятам, че това е един от тези случаи, в които може би щеше да е логично (да се свика заседание)", каза Бийн в интервю за радио BBC.

"Ключовото е, че ако се свика (такова заседание), трябва да се предприемат значителни действия", добавя Бийн.

Икономистите обърнаха внимание и на коментарите на главния икономист на АЦБ Хю Пил, който заяви, че фискалният пакет на британското правителство и последвалата реакция на пазара изискват отговор от страна на паричната политика на централната банка.

Според главния икономист на германския кредитор Deutsche Bank AG Давид Фолкертс-Ландау Великобритания ще навлезе в "дълбока и дълга" рецесия, докато АЦБ се опитва да контролира инфлацията. "Що се отнася до рецесията, мислим, че тя ще бъде дълбока и дълга", каза той в интервю за телевизия Bloomberg. "Това ще е цената, която ще трябва да платим за финансовата стабилност и за да се върнем на правилния път", коментира Фолкертс-Ландау.

Доходността по 10-годишните британски държавни облигации се понижи леко до 4,471%.

Във фокуса на трейдърите попадат и данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) за фирменото кредитиране в еврозоната. Компаниите в съюза на еврото продължават да теглят заеми с ускорени темпове през август, като кредитирането от банките достига най-бързия си темп от 2008 г. насам. Отпуснатите от банките заеми към компаниите са нараснали с 8,7% през август (след 7,6% ръст през юли), докато кредитирането към домакинствата е останало стабилно с ръст от 4,5 на сто.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 септември. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 септември.

Пазарите оцениха и данните за нагласите сред германските износители, които се свиват през септември, понижавайки се до най-ниското си ниво от първите месеци на пандемията от коронавирус. Очакванията за износа са спаднали до минус 6 пункта през септември, след като през август са се равнявали на минус 2,8 пункта. Това е било най-ниското ниво от май 2020 г.

По отношение на енергийната криза в региона The Wall Street Journal съобщи, че Германия разработва собствен механизъм за ограничаване на цената на електроенергията и на природния газ. Все още няма официални разчети как ще бъде финансиран механизъм за ограничаване на цената на електроенергията в Германия, който може да струва десетки или дори стотици милиарди евро през следващите две години. Според запознати най-вероятно на производителите на електроенергия ще бъдат налагани допълнителни данъци върху цената над определено ниво. Събраните средства ще отиват в специален фонд, чрез който ще се разпределят към оператори на мрежи и доставчици на електроенергия, с което да бъде ограничен ръстът на цената на електроенергията.

Книжата на италианската енергийна компания Eni поскъпнаха с 0,17%, докато тези на германската Uniper поевтиняха с над 6 на сто. Цената на акциите на Shell се повиши с 1,8%.

Книжата на германският софтуерен разработчик SAP поевтиняха с близо 0,6 на сто.

Акциите на базираната в Лондон финтех компания Wise поскъпнаха с около 11%, с което фирмата оглави Stoxx 600, след като Morgan Stanley повиши своя ценови таргет за книжата ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още