IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите сред германските износители стигнаха най-ниското си ниво от май 2020 г.

Очакванията за износа са негативни в повечето производствени сектори, каза президентът на института Ifo

12:53 | 27.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите сред германските износители са се свили през септември, спадайки до най-ниското си ниво от първите месеци на пандемията насам, докато забавянето на световната икономика потиска очакванията за растеж в средносрочен план, съобщи иконоческият институт Ifo, цитиран от Ройтерс.

Очакванията за износа са спаднали до минус 6 пункта през септември, след като през август са се равнявали на минус 2,8 пункта. Това е било най-ниското ниво от май 2020 г.

"Очакванията за износа са негативни в повечето производствени сектори", каза президентът на Ifo Клеменс Фюст. По думите му при производителите на напитки има подобрение, тъй като нагласите там клонят към оптимизъм, докато автомобилният сектор очаква ръст в износа през последното тримесечие на годината.

Износът от най-голямата икономика в Европа намаля с 2,1% на месечна база през юли, когато търсенето от двата ключови търговски партньора на страната - Китай и САЩ - спадна.

В понеделник четирите водещи икономически института в Германия занижиха прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година, като очакват страната да изпадне в рецесия през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще нарасне с 1,4% през 2022 г., докато предишните прогнози бяха за повишение от 2,7%. Догодина БВП ще се свие с 0,4%, пише изданието, позовавайки се на обща прогноза от институтите RWI, ifo, IfW и IWH. За сравнение - предходните очаквания за 2023 г. бяха за ръст от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още