IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картината на германската икономика става все по-мрачна

Водещите икономически институти в страната занижиха прогнозите си за растежа на Германия през тази и следващата година

20:16 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Картината на германската икономика става все по-мрачна. В понеделник четирите водещи икономически института в страната занижиха прогнозите си за растежа през тази и следващата година, като очакват най-голямата икономика в Европа да изпадне в рецесия през 2023 г., пише германското издание Handelsblatt, цитирано от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще нарасне с 1,4% през 2022 г., докато предишните прогнози бяха за повишение от 2,7%. Догодина БВП ще се свие с 0,4%, пише изданието, позовавайки се на обща прогноза от институтите RWI, ifo, IfW и IWH. За сравнение - предходните очаквания за 2023 г. бяха за ръст от 3,1%.

По-рано през септември Германската централна банка (Бундесбанк) предупреди, че очаква скорошен икономически спад и инфлация от около 10%..

„Налице са все повече признаци на рецесия за германската икономика в смисъла на значителен, широкообхватен и продължителен спад на икономическото производство", обяви централната банка в свой месечен доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още