IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Бизнесът в Германия се подготвя за нова криза

Забавяне на плащанията и ръст на задълженията отчита годишно проучване за корпоративните плащания в Германия

12:23 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки влошената икономическа обстановка влиянието ѝ върху дълговете на германските компании остава умерено. Въпреки това бизнесът е бдителен в краткосрочен план и много песимистичен в дългосрочен, това констатират в международната компания за управление на кредитния риск Coface в шестото годишно проучване на корпоративните плащания в Германия.

В доклада си експертите от Кофас посочват, че броят и продължителността на закъснелите плащания са се увеличили, но съвсем леко и от много ниско първоначално ниво.

Дисциплината на плащанията се е влошила, като с 6 процентни пункта е увеличението при анкетираните дружества, които съобщават за забавяне на плащанията през тази година. Тя все пак остава под нивото, отчетено през 2020 г., и далеч под нивата преди пандемията.

В Кофас отчитат, че средната продължителност на забавянията на плащанията през годината е нараснала до 28,7 дни с увеличение от 1 ден, след като през 2021 г. тя намаля със седем дни. Тази година най-кратко време за изчакване на плащания са отчели компаниите от сектора на опаковането на хартия (средно 18,4 дни), докато компаниите от финансовия сектор са били по-търпеливи (средно 35 дни).

Основният обрат обаче идва от икономическите перспективи, очаквани от компаниите. Никога в историята на това проучване бизнесът не е бил толкова негативно настроен към бъдещето си, твърди компанията.

Компаниите предлагат по-кратки срокове за плащане

Един от изводите от проучването е, че все по-малко компании предлагат условия за удължено плащане в сравнение с 2021 година (71% срещу 74%), като това особено силно важи за дружествата, извършващи дейност предимно в Германия.

Краткосрочните срокове за плащане продължават да доминират, като 90% от компаниите през тази година изискват плащанията да се извършват в рамките на 60 дни. Средният срок на кредита се е променил незначително, като е нараснал с 0,2 дни до 32,8 дни.

"Проучването ни разкрива две важни тенденции. От една страна, компаниите изглеждат по-бдителни и затова съкращават сроковете за плащане. От друга страна, техническите причини, сред които пазарни стандарти, проблеми във веригата за доставки, срокове за доставка и пр. принуждават компаниите да продължат да предоставят или дори да удължат сроковете за плащане", споделя Кристиане фон Берг, икономист на Кофас за Северна Европа.

Забавяне на плащанията, ръст на задълженията

В Кофас констатират, че средното забавяне на плащанията се увеличава с 1 ден и достига 28,7 дни през тази година. Това е втората най-ниска средна стойност на забавяне на плащанията от началото на 2016 г. Освен това броят на отлаганията при плащанията леко се е увеличил от 59% през миналата година до 65% през тази. Това все още е под показателя за 2020 г. (68%) и далеч под средната стойност от 82% преди пандемията.

Песимистичните очаквания се превръщат в норма

Бизнесът в момента е силно притеснен и се подготвя за нова криза. Експертите споделят, че 38% от всички анкетирани очакват по-лоши условия за бизнеса си догодина, докато само 14% от тях са по-оптимистично настроени за 2023 година. Този песимизъм се наблюдава в почти всички сектори.

"Икономическата ситуация и макропрогнозите изглежда са променили начина, по който компаниите в Германия виждат възможностите за развитие на бизнеса. Страната продължава да бъде приоритет за развитие, въпреки че динамиката е по-слаба, а фирмите съобщават, че сега са по-малко фокусирани върху Европейския съюз и Китай и се интересуват повече от САЩ и Европа (извън ЕС). Това може да е свързано с желанието да се заобиколят санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус“, обяснява фон Берг.

Последна актуализация: 12:23 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още