IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите активи на Германия достигат рекордно ниво

В същото време обаче растат и задълженията, а дългът на глава от населението достига 27 922 евро

14:24 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на Бундестага. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Сградата на Бундестага. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Финансовите активи на германската държава са нараснали до нов връх през втората пандемична година - 2021 г. В края на декември стойността на парите в брой, депозитите, ценните книжа, заемите и другите вземания възлизат на 1,1 трилиона евро, съобщава Федералната статистическа служба. Това е с 6,1%, или 63,2 млрд. евро, повече, отколкото през първата пандемична 2020 година, когато финансовите активи за първи път нараснаха до над 1 трилиона евро поради новите заеми, взети заради пандемичните помощи. Това обаче се компенсира и от дълга на публичния сектор, който в края на 2021 г. възлиза на около 2,3 трилиона евро. Това от своя страна съответства на дълг на глава от населението в размер на 27 922 евро, което е повече, отколкото в края на 2020 г. (26 140 евро).

През 2021 г. финансовите активи на федералната република са се увеличили с 8,2%, или 32,5 млрд. евро, до 428,7 млрд. евро. 

„Причината за това развитие е натрупването на ликвидни активи, за да се гарантира способността на правителството да действа при прилагането на пакети от помощи и програми за справяне с икономическите последици от пандемията". Както и през предходната година, това до голяма степен беше постигнато чрез увеличаване на заемите, което доведе до увеличаване на дълга.

През миналата година финансовите активи на отделните провинции са нараснали с 22,6 млрд. евро до 294,3 млрд. евро. Трендовете са много различни. Най-голямо процентно увеличение е регистрирано в Долна Саксония - плюс 38,7%. „Развитието в Долна Саксония се дължи най-вече на силното поскъпване на акциите на Volkswagen, което значително увеличи стойността на дяловете на провинция Долна Саксония в производителя", обясняват статистиците. Процентните намаления на финансовите активи са основно в Бремен (-31%), където са депозирани по-малко парични обезпечения за сделки с деривати. 

Общините и общинските асоциации отбелязват увеличение на финансовите активи с 3,9% до 223,5 млрд. евро, докато стойността на активите при социалното осигуряване спада минимално с 0,1% до 153,8 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още