IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки новите икономически мерки Германия е заплашена от рецесия

Германската икономика нарасна минимално през второто тримесечие на годината

17:01 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Германия продължава да е заплашена от изпадане в рецесия, дори и след обявения нов правителствен план на стойност 65 милиарда евро, който цели да защити домакинствата и бизнеса от растящите цени на енергоизточниците. Това мнение изразиха водещи икономисти, цитирани от Ройтерс.

Така общата сума, предвидена за справяне с инфлацията от началото на войната в Украйна, достига 95 милиарда евро. През двете години на пандемия (2020 и 2021 г.) германското правителство изразходва 300 милиарда евро за подпомагане на икономиката, припомня информационната агенция.

"Третият пакет от помощи (представен вчера от канцлера Олаф Шолц - бел. р.) не променя много факта, че Германия вероятно ще изпадне в рецесия през есента", каза Йорг Кремер, главен икономист на германската банка Commerzbank.

Главният икономист на банка ING Карстен Бжески споделя същото мнение: "Пакетът вероятно няма да успее да предотврати изпадането на икономиката като цяло в рецесия".

Експертите определят две или повече последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт като рецесия. Германската икономика нарасна минимално през второто тримесечие на годината, а войната в Украйна, нарастващите цени на енергията, последствията от пандемията и прекъсванията на доставките сега я тласкат към нов спад.

Секторът на услугите в страната се сви за втори пореден месец през август, тъй като вътрешното търсене е потиснато от растящата инфлация, а потребителското доверие е на рекордно ниски нива, сочи проучване, публикувано днес. Решението на Русия да спре газовите доставки за Германия по газопровода "Северен поток 1" е още един проблем пред икономиката, въпреки че газохранилищата са запълнени на 85 на сто от капацитета си. 

"Пакетът от облекчения не може да промени факта, че Германия е обедняла като нетен вносител на енергия", заяви главният икономист на Commerzbank. "Компаниите трябва да намалят потреблението на енергия, която поскъпна, и следователно да намалят производствата си", добави той.

Според германския Институт за макроикономическа политика (IMK) най-новите мерки ще предотвратят драстичния спад на потребителското търсене през идните месеци. Те биха могли "поне значително да смекчат или евентуално дори да предотвратят рецесията, която към момента се задава", надява се директорът на института Себастиан Дулиен.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още