IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обяви трети помощен пакет в размер на 65 млрд. евро

Страната ще подкрепи бизнеса и домакинствата заради ускорената обща инфлация и покачващите се цени на енергията

13:45 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия заделя 65 млрд. евро под формата на трети пакет в помощ на домакинствата и бизнеса, който трябва да облекчи техните разходи на фона на ускорената инфлация и увеличаващия се риск от недостиг на енергия през зимата, съобщава Ройтерс, цитирайки правителството на страната.

Мерките, които включват предложения за удължаване на периода за намаления на цените на обществения транспорт, както и 1,7 млрд. евро данъчни облекчения за 9000 енергийно интензивни компании, бяха договорени в рамките на управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Според Федералната статистическа служба инфлацията в Германия се е ускорила до почти 8% през август, след леко понижаване през юни и юли поради краткосрочните правителствени програми за намаляване на натиска върху потребителите при транспортния сектор.

Енергийният бранш отбеляза най-голямото покачване на цените заради инвазията на Русия в Украйна и последвалите санкции срещу Москва, което предизвика надпревара с времето за намаляване на зависимостта на Германия от руски газ преди началото на зимата.

Друг сектор, който се сблъсква с нажежена инфлация, са хранителните стоки, чиито цени скочиха с 12% през юни, преди да нараснат с 16,6% през август, съобщава Deutsche Welle.

Говорейки пред журналисти след дискусиите в кабинета, Шолц заяви, че правителството ще предостави 1,5 млрд. евро за продължаване на ценовите отстъпки в рамките на обществения транспорт, след като програмата за билети за пътуване от 9 евро изтече в края на август.

Шолц изтъкна, че данъка върху неочакваните печалби вероятно ще бъде наложен за енергийните компании, за да намалят цените на газа, петрола и въглищата за потребителите.

Канцлерът също така увери, че правителството е взело "навременни решения" за предотвратяване на недостига на газ през зимата, като например запълване на газохранилищата и рестартиране на въглищните електроцентрали.

„Ще преживеем тази зима“, категоричен е Шолц.

Това е третият помощен пакет за тази година. Предишните два включваха отстъпка за бензин, която изтече в края на август, билет за транспорт на цена от 9 евро и плащане на фиксирана цена на енергията за работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още