IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия става все по-песимистично настроена към руския газ

Правителството в Берлин вече се готви за нови спирания и забавяния по „Северен поток“ в средата на октомври

16:46 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия заяви, че не може да разчита на газови доставки от Русия тази зима, докато Европа достига до ключов етап в енергийната криза със спирането на доставките по „Северен поток“ този месец заради поддръжка и очаквани нови дейности следващия, съобщава Bloomberg.

Германският икономически министър Роберт Хабек става все по-песимистично настроен за ролята на руската „Газпром“ в доставките на „синьото гориво“ през по-студените месеци. Компанията спря снабдяването за Европа през основната си тръба за три дни от сряда, позовавайки се на техническа поддръжка. Растат обаче притесненията в Европа, че потоците ще бъдат използвани, за да се притисне Брюксел.

Правителството в Берлин вече се готви за нови спирания и забавяния заради поддръжка на „Северен поток“ и в средата на октомври, посочват запознати пред Bloomberg. Тогава спирането може да е дори още по-продължително от сегашното, казва един от запознатите.

„Не трябва да разчитаме на газа, идващ от газопровода „Северен поток 1“ през зимата“, каза Хабек пред репортери в четвъртък в Берлин. Той допълни, че в момента не е в контакт с руския доставчик. „Очаквам да не можем да разчитаме по никакъв начин на Русия или „Газпром“, останалото са чисти спекулации“, допълни той.

Хабек и германският канцлер Олаф Шолц обвиняват Кремъл, че използва зависимостта на Европа от руска енергия като оръжие в отговор на санкциите на Брюксел срещу Украйна.

През лятото, когато търсенето е занижено, Европа запълва газохранилищата си и за момента изпреварва графика си с два месеца на фона на притесненията, че Москва може да продължи да държи доставките на минимум.

Германия обяви в четвъртък, че ще включи и допълнителен плаващ терминал за внос на втечнен природен газ към вече инсталираните четири в опит да замени доставките от Русия.

Плаващите терминали са по-бързи и по-евтини за инсталиране, отколкото тези на сушата. Германия иска да включи най-малко два такива обекта още този отоплителен сезон, като останалите се очаква да заработят през следващата зима.

Нови терминали за втечнен природен газ се очаква да заработят и в балтийските страни, Италия и Франция. Два нови нидерландски обекта се очаква да започнат да внасят течно гориво още този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още