IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия все още се нуждае от два ядрени реактора, показаха стрес тестове

Германското правителство нареди проверката, която да покаже ефектите от пълното спиране на газа от Русия върху електроенергийния сектор

13:26 | 02.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Германия трябва да запази два от трите си останали работещи ядрени реактора, сочат стрес тестовете, поръчани от правителството, пише Ройтерс, позовавайки се на публикация в Handelsblatt. Проверката е анализирала рисковете от пълното прекратяване на газовите доставки от Русия през зимата.

През 2021 г. 15,3% от произведената електроенергия в страната идва от газовите електроцентрали.

Според източници на Ройтерс разиграните сценарии са показали, че има смисъл от удължаване на експлоатацията на "Исар ІІ" и "Некарвестхайм ІІ" и след края на 2022 година, когато и трите останали реактора на Германия трябва да преустановят своята дейност. Тези два реактора се намират в провинциите Бавария и Баден - Вюртемберг.

От Министерството на икономиката коментират, че финалните резултати от проверката не са готови още и не могат да коментират казуса, който разделя кабинета.

През 2011 г. германският канцлер Ангела Меркел реши да затвори всички ядрени реактори до 2022 г. след силен обществен натиск заради аварията във Фукушима. Сега трипартийната управляваща коалиция, в която участие взимат и Зелените, няма единна позиция относно варианта работата на част от централите да продължи.

Според икономическия министър Роберт Хабек (Зелените) продължаването на работата на реакторите ще спести едва 2% от потребения газ. Но пък "Свободните демократи" са на мнение, че е по-добре ядрените централи да работят за ограничен период от време, вместо отново да бъдат връщани в експлоатация въглищата. Хабек коментира през август, че е склонен единствено да запази реактора в Бавария, ако тестовете покажат, че има икономическа обосновка за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още