IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще предостави кредитни гаранции на енергийния сектор за 67 млрд. евро

Правителството на канцлера Олаф Шолц ще одобри плана на редовно заседание на кабинета в сряда

12:21 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия е готова да използва фонд, създаден, за облекчаване на икономическия удар от пандемията от коронавирус, предоставяйки гаранции по заеми за финансово затруднените енергийни фирми, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с темата.

Държавната банка за развитие KfW ще отговаря за механизма, като обемът на наличните гаранции по заеми ще бъде около 67 млрд. евро, посочва източникът, пожелал да запази анонимност.

Правителството на канцлера Олаф Шолц ще одобри плана на редовно заседание на кабинета в сряда.

Най-голямата икономика в Европа се намира в центъра на енергийната криза в региона, тъй като Русия продължава да свива доставките на природен газ като контраудар срещу санкциите на Запада, наложени заради руската инвазия в Украйна.

Нарастват опасенията, че Германия може да се сблъска с вълна от корпоративни фалити в резултат на кризата.

Според изказване на германския икономически министър Роберт Хабек енергоемките малки и средни компании ще получат възможно най-бързо нови субсидии за разходи при покупка на вносен газ и електроенергия. Помощта може да бъде осигурена със задна дата от септември в зависимост от окончателния вид на плана.

Хабек говори по време на видео среща с около 40 асоциации на малкия и среден бизнес.

Схемата ще подпомага  компании, които не могат да прехвърлят рязко нарасналите разходи за електроенергия на клиентите си заради глобалната конкуренция. Колкото по-засегната е компанията от високите цени на електроенергията, толкова по-висока трябва да е субсидията.

Държавата обаче не може да компенсира всички енергийни разходи, каза германският министър на икономиката. В допълнение трябва да има инициативи за пестене на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още