IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия запазва в резерв две ядрени електроцентрали за зимата

Германия, на която не ѝ достига газ, и Франция, на която не ѝ достига електричество, се съгласиха да си помагат при нужда през идните месеци

12:52 | 06.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия ще запази на свое разположение две от ядрените си електроцентрали тази зима – обрат в политиката на фона на задълбочаващата се енергийна криза на Стария континент, съобщава Bloomberg.

Решението на Москва да спре основния си поток от газ за Европа изпрати нагоре цените на „синьото гориво“, прибавяйки нова доза спешност към усилията на политиците за овладяване на ситуацията.

В набързо организиран разговор германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон се договориха да си помагат през зимните месеци, създавайки обединен фронт преди преговорите на европейско ниво по-късно през седмицата. Енергийните министри на страните от ЕС се очаква да заседават в петък.

Решението на Германия да запази две ядрени централи в резерв също така представлява и промяна в политиката – труден ход за коалиционното управление на Шолц. Икономическият министър Роберт Хабек настоя, че решението за отказ от ядрената енергия, взето след аварията в централата във Фукушима, Япония, все още е налице, но двете централи ще останат в резерв при нужда и само за тази зима.

„Ще направя всичко, за да гарантирам германската енергийна сигурност“, каза Хабек и допълни, че по този начин ще може да се действа, ако се стигне до „най-лошото“.

Часове по-рано се появи предупреждение от мениджъри и държавни представители, че Германия може да има проблеми със запълването на хранилищата си със спирането на „Северен поток 1“.

Германия, на която не ѝ достига газ, и Франция, на която не ѝ достига електричество, след като ядрените ѝ мощности бяха ударени от серия проблеми, се съгласиха да си помагат при нужда през зимата.

Париж ще приключи през следващите седмици работа по осигуряване на износ на газ за Германия „всеки път, когато е необходимо“ тази зима, каза Макрон. В същото време Германия ще увеличи производството на електроенергия, за да може да изнася повече за Франция при пиково търсене.

Цените на електроенергията във Франция за началото на следващата година са с около 30% по-високи от тези в Германия, тъй като операторът Electricite de France има проблеми с ядрените централи. Обикновено износител на ток в пикови периоди, Франция ще очаква внос тази година, което е и една от причините европейските цени да са толкова високи.

И докато Макрон призова френските граждани да намалят потреблението с 10%, Хабек заяви, че ще са необходими още мерки. И двете страни подкрепят увеличаване на данъчното облагане на ниво ЕС върху печалбата от енергоносители, коментира Макрон. Той също така призова и за затегнат надзор върху спекулациите с енергийните цени и подкрепи призивите за разделяне на връзката между цените на газа и на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 1 година
няма какво да чакат, а да надуят централите (двете атомни) на макс и по-този начин да свалят цената на електроенергията в Европа и да тушират напрежението. Имам усещането, че европейските политици бягат по много тънък лед и и използват настоящата енергийна криза, за да мотивират бизнеса и гражданите да инвестират във ВЕИ, което не е лошо, но трябва да се внимава. В момента има бум в соларните централи и явно не искат да успокояват ситуацията, а да подкарат още гигавати ВЕИ на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още