IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес нагласите в Германия се сриват, докато икономиката върви към рецесия

Индексът на Ifo отбеляза по-остър спад от прогнозираното

15:03 | 26.09.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика се насочва към рецесия, заяви институтът Ifo в понеделник, отчитайки по-силен от прогнозирания спад на бизнес нагласите във всички сектори, докато Германия се опитва да избегне недостиг на газ през зимата, съобщава Ройтерс.

Институтът Ifo обяви, че индексът на бизнес климата през септември е спаднал до 84,3 пункта от 88,6 пункта през август, отбелязвайки по-остро понижение спрямо прогнозата за 87,0 пункта на икономисти в проучване на Ройтерс.

Това е най-ниското му ниво от началните етапи на пандемията от Covid-19 през май 2020 г.

Спадът е видим във всички четири сектора на германската икономика, заяви Ifo, добавяйки, че песимизмът се е увеличил значително за месеците напред.

„Виждаме един огромен минус на всички фронтове“, заяви икономистът на Ifo Клаус Волрабе. „Ценовите очаквания отново се вдигат, а повече от една на всеки две компании обявяват увеличение на цените“.

През август производствените цени в Германия се повишиха със 7,9% спрямо предишния месец, а зад тази тенденция стоят растящите цени на енергията.

Проучването на Ifo за септември посочва „повече от всякога към рецесия през зимното полугодие на годината“, тъй като изключително високите разходи за внос на енергоизточници правят най-голямата европейска икономика по-бедна, коментира икономистът на Commerzbank Йорг Кремер.

„Шокът от енергийните цени води до срив на покупателната сила на потребителите и прави производството непечелившо за много компании“, казва Кремер.

Русия драстично сви газовите си потоци към Германия като част от икономическия застой заради войната в Украйна. Това изстреля сметките за енергия нагоре за германските домакинства и компании и принуди правителството в Берлин да обмисли квоти за зимата.

В понеделник прогноза на ОИСР показа, че германската икономика ще се свие с 0,7% следващата година. Предишните очаквания от юни бяха за ръст от 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Да си депозират оплакванията към настоящият и предишните канцлери ... все "директори" в Газпром ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още