IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще спасява и общински доставчици на комунални услуги

Федералното правителство преговаря с провинциалните власти за ликвидност, според източници на Ройтерс

22:09 | 23.09.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство преговаря за предоставяне на спешна финансова подкрепа за десетки регионални доставчици на комунални услуги, които не успяват да се справят с растящите цени на газа.

Това предава Ройтерс, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Дискусиите са съсредоточени върху критичната мрежа от стотици фирми, които доставят енергия и други жизненоважни комунални услуги, например вода, на физически лица и предприятия. Те са подложени на нарастващо напрежение от стремително покачващите се цени на енергоносителите и търсят подкрепа от централното правителство. Това може значително да увеличи и без това огромната сметка на страната заради енергийната криза.

Германия вече се намеси с общо 29 млрд. евро, за да спаси енергийния търговец Uniper.

Ингберт Либинг, ръководител на германската асоциация на местните комунални услуги VKU, който предупреждава за риск от фалити в сектора, казва, че фирмите може да се нуждаят от десетки милиарди евро. Според него най-важното е федералното правителство да признае необходимостта от действия.

Дискусиите между правителството и провинциите са на ранен етап и макар да не е договорена рамка, става въпрос за „ликвидност“, която да помогне на провинциалните власти да купят газ, казва източник от правителството, пожелал да остане неназован.

Говорител на германското министерство на икономиката коментира пред Ройтерс, че е в контакт с регионалните правителства, но не дава повече детайли.

В Германия оперират повече от 900 т.нар. Stadtwerke компании, които разпределят две трети от целия газ. Много от тях предоставят и други комунални услуги, например водоснабдяване, изхвърляне на отпадъци и обществен транспорт.

Налице е нарастващо чувство за неотложност за предоставяне на подкрепа, тъй като сметките за енергия за германските домакинства и индустрията стават все по-невъзможни за покриване.

Според Либинг разговорите включват мерки, необходими за защита на общинските комунални услуги от "остри" трудности, причинени от високата цена на газа.

„Нуждаем се от подкрепа за ликвидност за общинските комунални услуги, които сега трябва да купуват (газ) на десет пъти по-високи от обичайните цени, преди да могат да продават“, коментира той и прогнозира, че една десета от клиентите може да не са в състояние да плащат по-високите сметки. „Това създава огромни трудности“, предупреждава още той.

Банките също вече не предоставят финансиране в много случаи, подчертава Либинг.

За разлика от големите енергийни компании като Uniper, по-малките фирми за комунални услуги трудно могат да се възползват от фонда от 100 млрд. евро, предложен от държавната банка KfW.

Финансовото стабилизиране на Stadtwerke ще бъде тема на срещата на върха на провинциалните лидери и германското правителство следващата седмица, казва друг източник на агенцията.

Маркус Леве, президент на Асоциацията на германските градове, предупреждава за странични ефекти върху обществеността, ако местните власти не постигнат споразумение с федералните. „Ако общинските власти са изложени на риск от колапс, много други услуги може да се разпаднат“, казва той.

Регионалното правителство в Северен Рейн Вестфалия, най-гъсто населената провинция в Германия, където е разположена и голяма част от нейната тежка индустрия, казва, че проучва спешно как да осигури ликвидност за общинските власти. Провинцията посочва, че преговаря с федералното правителство, като се стреми към "справедливо решение, при което тежестта е споделена".

Тим Фукс, експерт по енергийна политика в Германската асоциация на градовете и общините, прогнозира, че просрочените плащания на клиентите могат да нараснат до 30% и че до 200 общински комунални услуги могат да бъдат особено силно засегнати.

Според него комбинация от гаранции, заеми или безвъзмездни средства може да помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още