IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските нагласи в Германия достигат ново дъно през октомври

Подиндексът за доходите на домакинствата намалява до исторически най-ниското си ниво

11:19 | 28.09.22 г.
Снимка: Roland Magunia/Bloomberg News
Снимка: Roland Magunia/Bloomberg News

Потребителските нагласи в Германия ще се влошат допълнително през октомври, когато ще достигнат ново рекордно дъно за четвърти пореден месец, докато високата инфлация и нарастващите сметки за енергия не покажат признаци, че спират възходящото си движение, пише Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие на института GfK ще се понижи до минус 42,5 пункта през откомври след ревизираните в низходяща посока минус 36,8 пункта през септември. Анализаторите, анектирани от медията, са в очакване на резултат от минус 39 пункта.

За движението са спомогнали конкретно очакванията за доходите на домакинствата, където подиндексът е спаднал до исторически най-ниското си ниво, откакто се водят данни за обединена Германия от 1991 г.

Всяко възстановяване на нагласите ще бъде свързано с озаптяването на инфлацията, което към момента не може да се предвиди, посочват от икономическия институт.

Последно инфлацията в страната достигна 8,8% на годишна база през август, а аналзиаторите очакват през септември тя да се ускори до 10%. В четвъртък (29 септември) ще бъдат публикувани предварителните данни за движението на цените този месец.

Отделно проучване показа в сряда, че желанието на компаниите за наемане на служители е намаляло през септември, когато бизнесът се е фокусирал върху задържането на квалифицираните работници, става ясно от данни на института Ifo.

Барометърът на заетостта е спаднал до 99,5 пункта през септември, след като през август се е равнявал на 100,9 пункта.

"На фона на икономическата рецесия и възможността от недостиг на квалифицирани работници компаниите преди всичко се фокусират върху задържането на служителите си", казват от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още