IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кати Ууд купува акции на Tesla след спада в цената на акциите 

Продавачите на къси позиции увеличават залозите срещу нейния фонд

12:04 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската инвеститорка Кати Ууд използва спада в цената на акциите на Tesla, за да увеличи позицията си. В понеделник тя е закупила повече от 100 000 акции на производителя на електрически автомобили чрез водещия фонд ARKK на инвестиционната си компания Ark Invest. При най-ниската стойност за деня те струваха около 26 млн. долара.

Ууд бе закупила акции на Tesla с ARKK в края на май и началото на юни. След това цената на акциите се повиши с до 24% в рамките на възстановително рали. В понеделник акциите на Tesla загубиха почти 9%. През третото тримесечие компанията е доставила повече автомобили, отколкото когато и да било преди, но не успя да оправдае очакванията на анализаторите, припомня Bloomberg. 

Не е необичайно технологичнатa инвеститорка да използва спада на цените, за да увеличи позицията си. Само през септември тя бе закупила акции чрез ARKK на стойност 247 млн. долара, показва анализ на финансовите ѝ отчети, публикуван в Bloomberg. В този процес тя се фокусира върху няколко компании едновременно - но продавачите на къси позиции се противопоставят. 

Ууд купува особено много акции в Uipath. Тя е инвестирала повече от 60 млн. долара в акции на компанията за софтуер за роботика за автоматизацията на процеси.

От началото на годината акциите са загубили повече от 70% от стойността си, а през месеца са поевтинели с 20%. Големи позиции са имали и производителят на чипове Nvidia (30 млн. долара), биотехнологичната компания Verve Therapeutics (28 млн. долара) и видеоуслугата Zoom (22 млн. долара).

От гледна точка на продажбите Signify Health е най-големият компонент с продажби за 210 млн. долара. Акциите на здравната платформа са сред малкото акции в ARKK, които са нагоре за годината. От началото на януари стойността им се е удвоила.

Продажбите в ARKK са по-големи от покупките

През септември Ууд е продала акции на обща стойност 265 млн. долара. Това е вторият пореден месец, в който продажбите са повече от покупките. През август Ууд вече беше продала активи на стойност 300 млн. долара и беше купила нови само за около 280 млн. долара.

Тази година Ууд е подложена на натиск заради екстремния си инвестиционен подход: тя се фокусира изключително върху т. нар. „разрушителни технологии“. Акциите на компаниите, разработващи тези технологии, обаче се понижиха особено рязко, тъй като лихвените проценти се повишават. Това оскъпява разходите им за рефинансиране, а очакваните в бъдеще печалби се дисконтират с по-високия лихвен процент и имат по-малка стойност.

Така нейният водещ фонд ARKK вече е загубил около 60% от стойността си през тази година, което е много повече от спада на технологичния индекс Nasdaq. Nasdaq Composite, който включва 3000-те най-големи компании в технологичния сектор, е загубил 30% за същия период.

В резултат на това през август инвеститорите изтеглиха близо 800 млн. долара от водещия ѝ фонд. Това е най-големият отлив от септември 2021 г. насам.

Продавачите на къси позиции вече са спечелили 2,4 млрд. долара от ARKK

Тази тенденция не се е запазила през миналия месец, а вместо това в ARKK са постъпили 450 млн. долара свеж капитал, показват данни на Bloomberg. Но Ууд е подложена на натиск и в други области.

Продавачите на къси позиции, които залагат на спад на цените, увеличиха експозицията си към ARKK и други фондове на инвестиционната ѝ компания през септември, показват данните на компанията за анализи S3 Partners.

Според данните „късите продавачи“ са открили нови залози за спад на цените на стойност 405 млн. долара. Досега през тази година тези залози са се изплатили: според S3 спекулантите са спечелили 2,4 млрд. долара.

Залозите срещу Ууд станаха толкова популярни, че в САЩ вече има дори ETF, който проследява инвестиционните им решения чрез специални финансови продукти. От началото на годината цената на SARK се е повишил с повече от 60% и с цена от над 60 долара вече е значително по-скъп от цената на акциите на ARKK, която в момента е под 40 долара - далеч от историческия връх от 150 долара през февруари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още