IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обръщане на тренда при Кати Ууд? 

През август инвеститорката продаде повече акции, отколкото купи с водещия си фонд ARKK. Наблюдава се и необичайно развитие при притока на средства

18:00 | 03.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg LP
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорката Кати Ууд остана вярна на себе си тази година дори в условията на падащи цени на акциите: тя постоянно залага на покачващи се цени на технологичните книжа. И виждаше в ценовите понижения възможност да купи любимите си продукти на добра цена. Досега.

През август Ууд продаде повече акции от водещия си фонд Ark Innovation ETF (АRKK), който управлява активи за 8 млрд. долара, отколкото купи. Това става ясноот публикациите на нейната инвестиционна компания Ark Invest, анализирани от Handelsblatt. Според данните тя е закупила нови акции на стойност около 280 млн. долара, но е продала ценни книжа на стойност над 300 млн. долара.

Ууд все още не е коментирала продажбите си. Малко вероятно е тя да е променила стратегията си. Друго обяснение би било по-правдоподобно.

Продажбите може да са били предизвикани от инвеститори, които са изтеглили парите си от ARKK. През август от ARKK са изтекли почти 790 млн. долара, сочат данни на Bloomberg. Това е близо 10% от активите на фонда и най-много от септември 2021 г., когато инвеститорите изтеглиха 905 млн. долара.

През август Ууд се е разделила с акции в десет компании. Продажбите са особено значителни приSignify Health. Акциите на здравната платформа са едни от малкото книжа в ARKK, които отчитат ръст в курса си за годината. От началото на януари стойността им се е удвоила.

Придобивания на Zoom и Twilio

Ууд е решила да кешира и е продала акции на стойност почти 140 млн. евро. Понастоящем тя притежава акции на компанията на стойност 200 млн. евро, което прави Signify Health 18-тата по големина позиция в ARKK. Най-голяма позиция заема производителят на електрически автомобили Tesla, следван от услугата за видеоконференции Zoom и услугата за стрийминг Roku.

По-големи продажби са реализирани и при биотехнологичната компания Crispr (37 млн. долара), доставчика на финансови услуги Block (36 млн. долара), доставчика на залагания Draftkings (16 млн. долара) и биотехнологичната компания Fate Therapeutics (11 млн. долара).

От друга страна, придобиванията са по-малки: Най-големият удар на Ууд е Zoom на 23 август, когато тя купува акции на стойност 57 млн. долара. По-големи покупки са направени и за акции наплатформата за комуникации в облака Twilio (49 млн. долара) и биотехнологичната компания Exact Sciences (42 млн. долара) - въпреки че те са разпределени в рамките на няколко дни. И трите акции са загубили повече от 50% от стойността си от началото на годината.

Фактът, че инвеститорите изтеглят пари от ARKK в такава степен, е нова тенденция. От началото на годината притокът на средства все още е над един милиард долара. Възможно е инвеститорите да са сметнали неотдавнашното междинно възстановяване на ARKK за подходящ момент да продадат акциите си и да минимизират загубите си. Въпреки че от средата на юни до средата на август ARKK отчита повишение от 44%, за цялата година той е загубил повече от 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - сам аз, с моят силно диверсифициран портфейл от могъщи истински компании, съм 13% напред от началото на годината, а умният Боян Рашев, дето бичи само в суровинни компании, сигурно ме бие двойно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахахха, това ли е тая невежата леля, дето инвестира само в някакви прocтотии и профуква парите на хората? Полезна статия - която ще каже на хората: в какво да НЕ инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още