fallback

Пенсионните фондове във Великобритания подкрепиха удължаване на покупките на облигации от АЦБ

Ако програмата за покупки бъде прекратена, трябва да бъдат представени други мерки срещу пазарната волатилност

19:47 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка (АЦБ) трябва да обмисли удължаването на извънредните покупки на облигации до 31 октомври "или възможно и след това", заявиха от британската Асоциация на пенсионните и доживотни спестявания, цитирани от Ройтерс.

"Основните опасения за пенсионните фондове от интервенцията на АЦБ са, че периодът на покупките не трябва да бъде прекратен твърде скоро", казват от асоциацията в свое изявление. "Много са на мнение, че програмата трябва да бъде удължена до следващото фискално събитие на 31 октомври и вероятно и след това, или ако покупките бъдат прекратени, трябва да бъдат въведени допълнителни мерки, за да се контролира пазарната волатилност".

Осигурителният сектор в страната премина през силна турбуленция на несигурност, откакто финансовият министър Куаси Квартенг представи поредица от данъчни намаления, които предизвикаха опасения за британската икономика и доведоха до разпродажби на държавни облигации.

В понеделник регулаторът увеличи лимита за размера за дневните покупки на държавни ценни книжа (ДКЦ), а ден по-късно разшири обхвата на покупките, като той ще включва и покупки на облигации, свързани с индекси (за разлика от традиционните облигации, тези се различават по това, че шестмесечните плащания по купоните и тези по главницата са обвързани с Общия индекс на цените на дребно - б.а.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 11.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още