fallback

Дьо Гало: ЕЦБ трябва рязко да повиши лихвите и да премине към по-гъвкав подход

На по-късен етап регулаторът може да започне да свива баланса си, смята управителят на Френската централна банка

15:47 | 12.10.22 г. 9

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да повиши лихвите до близо 2% до края на годината с резки увеличения, преди да предприеме по-гъвкав подход и потенциално да започне предпазливо намаляване на баланса си на по-късен етап. Това каза управителят на Френската централна банка и член на ЕЦБ Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

На фона на инфлацията, която достигна 10% в еврозоната, ЕЦБ не трябва да позволява опасенията от рецесия да "променят" плановете ѝ да повиши лихвите от настоящите 0,75% до неутрално равнище, което "да е малко под 2%", каза Дьо Гало.

Въпреки че тази крайна цел вероятно няма да сложи край на затягащия цикъл, френският централен банкер апелира за промяна към по-гъвкав и възможно по-бавен темп, базиран на специфични икономически оценки.

След като се достигне неутралното равнище на лихвите, би било логично също така да се започне намаляване на баланса на стойност близо 9 трлн. евро, смята Вилроа.

Коментарът му дава повече яснота за това как банката ще се справи едновременно с високата инфлация и с риска от предстояща рецесия.

"Трябва да използваме нашите инструменти по подреден начин - първо са лихвените повишения, с бързо увеличение до неутралното равнище и след това е възможен по-гъвкав темп. На второ място и на по-късен етап е нормализирането на баланса", допълни Вилроа.

Той обясни, че в бъдеще ЕЦБ ще следи четири ключови показателя, когато взима решение за лихвените си проценти - данните за годишната инфлация, инфлационните очаквания на финансовите пазари, фирмите и домакинствата, състоянието на икономиката и очакванията за растежа и заетостта, както и ключов измерител на степента на затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 12.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още