IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разхлабването на мерките в Китай оцвети европейските индекси в зелено

Инвеститорите се подготвят за седмицата на централните банки

19:40 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай и постепенното отваряне на икономиката на страната подобри настроението сред инвеститорите в Европа в петък, когато водещите борсови индекси в региона записаха повишения.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 0,84% към стойността си, или 3,66 пункта, до 439,13 пункта.

Германският бенчмарк DAX нарасна с 0,74%, или 106,16 пункта, до 14 370,72 пункта.

Френският показател CAC40 се повиши с 0,46%, или 30,33 пункта, до 6677,64 пункта.

Британският измерител FTSE100 записа лек ръст от 0,06% до 7476,63 пункта.

Трейдърите продължават да следят развитието на икономическите перспективи и предупрежденията за рецесия в САЩ от големите банки. Пазарите се подготвят и за седмицата на централните банки, която започва следващия понеделник, и когато предстои някои от най-големите регулатори да вземат последните си решения за паричната политика за годината. Сред тях се нареждат Европейската централна банка (ЕЦБ), Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ) и други.

Очакванията са някои от банките да забавят темпа на парично затягане на фона на забавящата се инфлация и охлаждащия се пазар на труда - така Фед може да премине към ходове от по 50 базисни пункта (б.п.), за което сигнализира и управителят Джером Пауъл. ЕЦБ също може да премине към такива стъпки, след като в последните седмици няколко представители на ведомството изтъкнаха за такава възможност.

Вниманието на инвеститорите е насочено и към наложения по-рано тази седмица ценови таван върху руския петрол, както и възможните последици от него, включително свиване на предлагането на "черно злато".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още