IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в ЕС може да загубят милиарди заради климатичните промени

Фондовете са изложени на рискове от внезапен, хаотичен преход към въглеродна неутралност, разкрива стрес тест

08:58 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пенсионните фондове в Европейски съюз ще загубят милиарди евро от инвестициите си в замърсяващи индустрии, ако не предприемат действия за смекчаване на въздействието върху изменението на климата. Това показва стрес тест, обхванал 187 пенсионни фонда с активи на обща стойност над 1,98 трлн. евро в 18 страни от ЕС, съобщи Ройтерс.

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕIОPA) проведе тестване на активите за устойчивост на внезапен, хаотичен преход към въглеродна неутралност в резултат на забавени политически действия, което би довело до рязко покачване на цените на въглеродните емисии.

Според резултатите пенсионните фондове са "съществено изложени" на рискове от подобен преход, посочва в изявление европейският орган.

Кризисният сценарий предполага значителен общ спад от 12,9 на сто, съответстващ на загуби на активи за около 255 млрд. евро, предимно от инвестиции в акции и облигации.

Фондовете са държали около 6 на сто от собствения си капитал, както и 10 на сто от инвестициите си в корпоративни облигации на въглеродно интензивни предприятия, каквито са компаниите от минния сектор, производителите на електроенергия, газ и фирмите, занимаващи се със сухопътен транспорт.

"Когато се разглеждат както активите, така и пасивите, въздействието върху коефициентите на финансиране изглежда управляемо, което само по себе си е успокояващо", каза председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Петра Хиелкема.

"Въпреки това тежките загуби от страна на активите ясно демонстрират уязвимостта на сектора от климатичните рискове, особено по отношение на инвестициите в индустрии с интензивни въглеродни емисии", добави тя.

От стрес теста са публикувани само обобщени резултати, няма оценка кои компании са успели успешно да го преминат. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още