IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните икономически сигнали оцветиха в червено европейските индекси

Пазарите реагираха и на коментарите на президента на Бундесбанк Йоаким Нагел

19:45 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на основните фондови борси в Европа приключиха последната сесия от седмицата с понижения, тъй като настроенията сред инвеститорите отново бяха помрачени заради поредната тревожна порция икономически данни, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 1,04% от стойността си, смъквайки се до ниво от 457,7 пункта.

Германският бенчмарк DAX се понижи с 265,95 пункта, или с 1,72%, до равнище от 15 209,74 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 1,78% до 7187,27 пункта.

Британският показател FTSE записа понижение от 0,37% до 7878,66 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за икономиката на Германия, която се свива през четвъртото тримесечие на 2022 г. два пъти повече, отколкото се предполагаше досега. Както обяви Федералната статистическа служба (Destatis) във втората си оценка, брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 0,4% спрямо предходното тримесечие след ценови, сезонни и календарни корекции и е надхвърлил нивото от същото тримесечие на предходната година с 0,9% след календарни корекции, предава DPA.

В първото съобщение, което икономистите, анкетирани от Dow Jones Newswires, очакваха да се потвърди, статистиците бяха отчели спад на БВП от само 0,2% и годишен темп на ръст от 1,1%.

Междувременно инвеститорите обърнаха внимание на потребителските разходи в САЩ, които се възстановяват силно през януари на фона на значителен ръст на доходите, като инфлацията се е ускорила. Потребителските разходи, които формират над две трети от икономическата активност в САЩ, са се увеличили с 1,8% миналия месец, обяви министерство на търговията в петък. Данните за декември също бяха ревизирани нагоре до спад от 0,1% вместо от 0,2%, както бе обявено преди това. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха потребителските разходи да се възстановят с 1,3%.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 февруари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 24 февруари.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и коментарите на президента на Бундесбанк Йоаким Нагел, който предупреди, че не трябва да се прекратява твърде рано затягането на паричната политика в еврозоната и изтъкна перспективата за значителни ходове на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на лихвените проценти през март, а може би и след това.

„Силното нарастване на потребителските цени в еврозоната намалява, но с бавни темпове", заяви Нагел на пресконференция след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те водещи индустриални и нововъзникващи пазарни икономики (Г-20) в Бенгалуру, Индия. „По-конкретно, основният ценови натиск остава твърде висок и все още не е отслабнал", отбеляза той.

Книжата на телекомуникационната компания Ericsson поевтиняха с над 0,9%, след като по-рано в петък световните медии съобщиха, че ръководството планира да съкрати 8500 служители по целия свят като част от стратегия за свиване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още