IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Бундесбанк очаква още лихвени повишения

Централният банкер се съмнява, че базисната инфлация ще спадне скоро 

14:39 | 24.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Federico Gambarini/dpa
Снимка: Federico Gambarini/dpa

Президентът на Бундесбанк (германската централна банка, бел. ред.) Йоахим Нагел предупреди да не се прекратява твърде рано затягането на паричната политика в еврозоната и изтъкна перспективата за значителни ходове на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на лихвените проценти през март, а може би и след това.

„Силното нарастване на потребителските цени в еврозоната намалява, но с бавни темпове", заяви Нагел на пресконференция след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те водещи индустриални и нововъзникващи пазарни икономики (Г-20) в Бенгалуру, Индия. „По-конкретно, основният ценови натиск остава твърде висок и все още не е отслабнал", отбеляза той.

Базисната инфлация напоследък се е повишила още повече, каза той. „Ето защо е необходимо и правилно паричната политика да продължи последователно да затяга юздите, така че високата инфлация да бъде намалена бързо и устойчиво“. 

По думите му „кардинална грешка" би било твърде бързото облекчаване на затягането на паричната политика. „Това не бива да се случва", предупреди президентът на Бундесбанк. При сегашната граница нивото на базисната инфлация е „твърде високо", поради което и перспективите за мартенското заседание на Управителния съвет на ЕЦБ са сравнително ясни: „Очаквам и за мартенското заседание стабилна стъпка по отношение на лихвените проценти", каза Нагел.


Изглежда също така се очертава, че базисната инфлация „ще остане на много високо равнище" и след март. „Ето защо не изключвам възможността да се наложат допълнителни стъпки по лихвените проценти, значителни стъпки по лихвените проценти след март", подчерта Нагел.

Той все още не вижда паричната политика на ЕЦБ да мине в рестриктивен режим. „Все още имаме да извървим дълъг път", подчерта той. Нагел не можел да каже кога ще приключи този път и какво плато на лихвените проценти ще бъде достигнато след това.

На финансовия пазар в момента се приема, че върховата стойност на лихвения процент по депозитите, който банките получават от централната банка за „паркиране“ на излишни средства и който понастоящем се счита за водещия лихвен процент, ще бъде достигната през лятото на равнище около 3,7%. След петте повишения на лихвения процент от страна на ЕЦБ от юли 2022 г. насам този лихвен процент в момента е 2,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Лихвите,кредитите и парите ще поскъпват още и още както за Европа ,така и за Щатите ,до оня ден брокерите лужеха хората да си набиват парите в тухли и имоти,а в момента вече има същата доходност при депозити от 1 или 2 години ,за държавни ценни книжа е над 3% ,без разправии с наематели и огромни разходи за ремонти и комисионни на брокери и нотариуси,имотния балон е към своя край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още